Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint a Moszkvics-gyártás munkahelyek ezreit fogja megőrizni. Reményét fejezte ki, hogy az Ipari és Kereskedelmi minisztérium segítségével sikerül idén beindítani a termelést.

Az Autonews azt írja, hogy a tervek szerint idén 600 autó gördül le a futószalagokról, köztük 200 elektromos, 2023-ban pedig 50 ezres termelési volumen a terv. Az üzem közleménye szerint Moszkva rendelkezik a szükséges szakértelemmel ahhoz, hogy az elektromos járműipar központja legyen.

A Moszkvics mintegy két évtizeddel ezelőtt szüntette be a gyártást.

A Kamaz is éledezik

A moszkvai polgármesteri hivatal és Oroszország legnagyobb teherautógyártója, a Kamaz augusztusban állapodott meg arról, hogy 5 milliárd rubelt fektetnek be a moszkvai üzembe, de a gyártó külföldi partnert is keres. Források szerint a Kamaz a kínai JAC vállalattal társulna.

A Renault májusban adta el a Lada-gyártó AvtoVAZ-ban lévő többségi részesedését az orosz államnak, állítólag mindössze egy rubelért, de hatéves visszavásárlási opcióval. Az állam a Nissan eszközeit is megvásárolta egy euróért.