A GE Fieldcore megbízást kapott a müncheni önkormányzat tulajdonában lévő HKW Süd erőmű karbantartására, erre a munkára pedig magyar dolgozókat kért fel. A Fieldcore a világ egyik legnagyobb erőmű-karbantartó cége, amely kiváló magyar szakemberekkel rendelkezik – áll a vegyipari szakszervezet közleményében.

A VDSZ szerint miközben ez a vállalat az Egyesült Államokban magas fizetést biztosít a szakképzett technikusoknak, és az alacsonyan képzett karbantartóknak is legalább 20 dolláros az órabérük, a glasgow-i Fieldcore-nál pedig 20-22 dollár, a magyar dolgozók Németországban 9,6 eurót kapnak óránként.

Ennél az összegnél még az erőműben dolgozó takarítók is több pénzt kapnak - hangsúlyozta a hvg.hu szerint a VDSZ, amely szerint a GE Fieldcore kihasználja a jogszabályokat, és a nyereség érdekében alacsony bérű dolgozókat alkalmaz.

Nem ez az első eset, hogy magyar dolgozók látnak el fontos szakmai feladatokat, de országonként változóan használja ki a munkáltató a jelenlegi szabályozást - mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke. A demonstrációval erre akarták felhívni a figyelmet. Ha záros határidőn belül nem lesz érdemi megoldás, a magyar dolgozók érdekeinek védelméért folytatják az akciókat - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Frissítés:

A FieldCore az eset kapcsán azt közölte, hogy elkötelezett amellett, hogy biztonságos és méltányos munkahelyet biztosítson minden alkalmazottja számára és betartsa az összes alkalmazandó munkaügyi előírást. "Amikor a munkavállaló aggályt vet fel, azt komolyan vesszük. Kapcsolatban állunk a munkavállalók képviselőivel, beleértve a héten szerdán tartott megbeszélést, hogy meghatározzuk a munkavállalók számára a legjobb további utat, amely teljes mértékben megfelel az európai és helyi jogszabályoknak" - írták a helyzetről.