Optimisták a cégvezetők - derül ki a KPMG vállalatvezetői kilátásokat vizsgáló felméréséből. A cégvezetők 60 százaléka bízik a fellendülésben szemben a 2020-as 32 százalékos aránnyal - ismertette a tanulmány eredményét Rózsai Rezső, a KPMG vezérigazgatója. A kockázatok sorrendje is átrendeződött az elmúlt évben, ahogy megjelentek a vakcinák a piacon, és kezd kialakulni egy újfajta normalitás a világ működésében. 

Kulcsfontosságúvá vált a cégek számára a digitalizáció, a kiberbiztonság a legmagasabb kockázatú tényezővé vált, ahogy egyre több funkció, szolgáltatás kerül át az online térbe. Nagyot lépett előre a cégeknél a fenntarthatóság mint szempont. Mostanra az esg (environmental, social and government - környezetvédelmi, társadalmi és irányítási) szempontból való fenntarhatóság a befektetőknél alapvető elvárássá lépett elő. A vállalatvezetők szeretnének ezen a téren előrelépni, de sokan úgy érzik, képtelenek lépést tartani az igényekkel. Az esg-teljesítmény egyelőre nehezen mérhető összehasonlítható módon, nincs egységes taxonómia arról, mitől számít egy beruházás zöldnek. 

Erre a problémára megoldást kell találni nem csak Magyarországon, de világszerte, mert többféle szabvány van, és gyakran maguk a cégek határozzák meg egy-egy zöldkötvény-kibocsátásnál például, hogy mitől számít majd zöldnek a beruházásuk. A digitalizáció is elengedhetetlen a fenntarthatósági mutatók javításához, de nem minden digitális megoldás teszi automatikusan zöldebbé a cégeket. A környezetvédelmi szempontoknak való megfelelést még viszonylag könnyen tudják mérni, auditálni, a másik két szempontot, a társadalmi és irányítási elveket már nehezebb.

Utóbbiakat jelenleg főleg önkéntes vállalásokban fogalmazzák meg a cégek, amelyek a női vezetők arányáról, a fogyatékkal élők foglalkoztatásáról és egyéb társadalmilag fontos kérdésről szólnak. Magyarországon ezzel kapcsolatban szabályozói elvárások sincsenek szemben például a Dél-afrikai Köztársasággal vagy az Egyesült Államokkal, ahol megkövetelnek bizonyos arányokat nemek vagy rasszok alapján az egyes cégeknél.