Több mint két éve Menget a vancouveri nemzetközi repülőtéren tartóztatták le egy amerikai elfogatóparancs alapján, és vádat emeltek ellene banki és távirati csalás vádjával, mivel állítólag 2013-ban félrevezette az HSBC-t a távközlési berendezéseket gyártó Huaweijel kapcsolatos üzleti ügyleteivel kapcsolatban.

Az évek óta tartó kiadatási dráma a Peking és Washington közötti, egyre inkább elmérgesedő kapcsolatok egyik központi forrása volt, és kínai tisztviselők jelezték, hogy az ügynek véget kell vetni, hogy segítsen megszüntetni a diplomáciai patthelyzetet. A Reuters pénteken exkluzív hírben számolt be arról, hogy az Egyesült Államok halasztott vádemelési megállapodást kötött Menggel. Az egyezség hírének megjelenése után néhány órával később két kanadai állampolgárt, akiket nem sokkal Meng 2018 decemberi őrizetbe vétele után tartóztattak le, kiengedtek a kínai börtönökből, és már úton voltak vissza Kanadába. Peking tagadta, hogy letartóztatásuknak köze lenne egymáshoz. Így közel ezer nap után a magyar származású Michael Kovrig volt diplomat és Michael Spavor kanadai üzletember is hazatérhetett.

Az alku miatt Joe Biden amerikai elnököt is kritikával illették a washingtoni politika kínakritikusai, akik szerint kormánya megadja magát Pekingnek és egyik vezető vállalatának, a Huaweinek. Pont utóbbi fájó: a két ország közötti globális technológiai rivalizálás középpontjában álló vállalat ellen Donald Trump még elnökként szigorúan lépett fel, hogy visszaszorítsák a cég világszintű terjeszkedését.

Nicole Boeckmann, a brooklyni ügyvivő amerikai ügyész azt mondta, hogy a megállapodás megkötésével "Meng vállalta a felelősséget egy globális pénzügyi intézmény becsapására irányuló rendszer elkövetésében játszott főszerepéért". A megállapodás csak Mengre vonatkozik, és az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy felkészül a Huawei elleni perre, és várja, hogy a bíróságon bizonyítsa az ügyét.

A kínai külügyminisztérium nem reagált azonnal a Meng szabadon bocsátásával vagy a kanadaiakkal kapcsolatos megkeresésre. Ugyanígy a Huawei sem kommentálta a lépést.