Hatalmas, 2,8 milliárd fontos (4,4 milliárd dolláros) veszteséget szenvedett el a Lloyds Banking Group tavaly, amely jelentős romlást jelent az egy évvel korábbi 320 milliós mínuszhoz képest és meghaladja az elemzők 2,4 milliárdos veszteségvárakozását is - írta a Bloomberg.

Az eredmény romlásában komoly szerepet játszott, hogy a legnagyobb brit jelzáloghitelező 3,2 milliárd fontos céltartalékot képzett kártérítések megfizetésére, miután egy bírósági ítélet szerint megtévesztő módon értékesített biztosításokat ügyfeleinek.

A 40 százalékban állami tulajdonban lévő banknál ezen felül 13 százalékkal 16,4 milliárd fontra növekedett a nem teljesítő ír hitelállomány, valamint szintén rontotta az eredményt a kamatmarzs 2,07 százalékra szűkülése.

A bank vezetése szerint a brit gazdaság gyengülése, és a várhatóan továbbra is kihívásokkal teli gazdálkodási környezet folytán az idei eredmény alulmúlja majd a tavalyit is, amiben szerepet játszhat majd a kamatmarzs további szűkülése is.

A kilenchetes betegszabadságáról januárban visszatérő Antonio Horta-Osario vezérigazgató 2012-ben 1,5 milliárd fontos költségcsökkentést tervez, valamint 2014-ig további 200 milliót faragnának a kiadásokon.

A Lloyds az elmúlt három évben 42 000 alkalmazottjától vált meg, valamint értékesítette tengerentúli érdekeltségeit, hogy csak a hazai piacra koncentrálhasson.