A jogszabály értelmében az Európai Bizottság kapuőrnek minősítheti az olyan digitális platformokat, melyek fontos kapuként szolgálnak a vállalkozások és a fogyasztók között az alapvető platformszolgáltatások tekintetében.

Potenciális kapuőri státuszra való bejelentést tett a Google-t tulajdonló Alphabet, a Meta, az Apple, az Amazon, a ByteDance, a Samsung és a Microsoft, ezután hozott döntést a minősítésről az Európai Bizottság.

Ezzel együtt piaci vizsgálatokat is kezdeményezett a testület, hogy az Apple és a Microsoft bejelentéseit tovább értékelje. Megítélésük szerint ugyanis a küszöbérték teljesítése ellenére egyes alapvető platformszolgáltatások nem minősülnek kapunak. Ilyen a Microsoft esetében például a Bing, az Edge vagy a Microsoft Advertising, az Apple-nél pedig az iMessage.

A testület mérlegeli továbbá, hogy kapuőrnek minősítendő-e az iPadOS, annak ellenére, hogy a küszöbértéket nem éri el.

bizottság ezen túlmenően arra jutott, hogy a Gmail, az Outlook és a Samsung Internet Browser sem minősül kapuőrnek.

minősítést követően hat hónap áll a kapuőrök rendelkezésére, hogy a digitális piacokról jogszabály szerinti előírásokat biztosítsák, és megfeleljenek a tilalmak teljes listájának, jegyezte meg az MTI.

Bizonyos kötelezettségek azonban már a minősítés pillanatától hatályba lépnek: például a továbbiakban tájékoztatni kell az Európai Bizottságot a tervezett összefonódásokról.

Leáldozott a bosszúpornó korának: eltünteti a Google a számunkra kínos találatokat

Három új fontos funkció bevezetését jelentette be a Google a keresőszolgáltatásában, melyekkel jóval szabadabban rendelkezhetnek a felhasználók a személyes adataik felett: megnézhetik, milyen találatokat dob fel róluk a motor, és ha az számukra kellemetlen vagy érzékeny, akkor kérhetik azt, hogy tűnjön el. Ezen kívül a rendszer mostantól értesítéseket küld, ha újabb személyes adatok jelennek meg a weben. Bővebben >>>