Forrpontra jutott a CEZ cseh közművállalat, az albán áramszolgáltató többségi tulajdonosa és a tiranai kormány viszálya. A CEZ meghirdette eladásra a Shperndarjét, és több helyen megszüntette szolgáltatását. Enno Bozdo gazdasági miniszterhelyettes erre az emiatt több napja tartó lázadásokra utalva felszólította a céget, hogy ne keltsen társadalmi nyugtalanságot és figyelmeztette, hogy a szükséges közszolgáltatás teljesítésének elmulasztása bűncselekmény. A napok óta tartó áramhiány miatt több száz lakos lezárta a fővárost Durresszel összekötő országutat - írta a Balkan Insight. A CEZ tagadta a vádat, és az áramkimaradásokat a rossz idővel és a - sokak szerint nemzeti sportnak minősülő - áramlopásokkal magyarázta.

A helyi áramszolgáltatót 2009-ben vette meg a térségben terjeszkedni kívánó cseh vállalatóriás 102 millió euróért azzal, hogy csökkenti a veszteséget és 200 millió eurót fektet a hálózat fejlesztésébe. Ehelyett rohamosan nőtt a veszteség, s a szállított áram 45 százalékát nem fizetik ki, amiben versenyezni látszanak az állami vállalatok a lakossággal. Amikor azonban novemberben le akarták kapcsolni néhány nem fizető cégnél az áramot, a rendőrség letartóztatta a CEZ Shperndarje embereit.

Miután az állami vállalatok nem fizetése a csőd szélére juttatta már több mint egy éve, az áramszolgáltató sem volt hajlandó fizetni a kapott áramért a termelő és importőr állami KESH-nek. A helyzetet tovább rontotta, hogy az állami felügyelet idén 91 százalékkal felemelte a CEZ-nek átadott áram árát, és nem engedélyezte ennek érvényesítését a végfelhasználói árakban. Az egész viszályban ugyan cégek állnak szemben egymással, de nem szabad elfelejteni, hogy albán oldalon azok száz százalékig, a CEZ 70 százalékban állami tulajdonban van, vagyis ha közvetve is, de a két kormány ütközik meg ebben az ügyben.

Mint a cseh hírügynökség jelentette, a CEZ tegnap eladásra ajánlotta fel a Shperndarjét, és januárban várja az ajánlatokat. Emellett folyamodott a Világbank 60 millió eurós garanciájáért, amit az az albán befektetésére vállalt. Bár az azonnali távozása Albániából közel 200 millió eurós veszteséget okoz a cseh vállalatnak (mínusz a 60 millió), de megtakarítja a további veszteségeket és azt a 160 milliót, amit a következő öt évre ígért befektetni be az albániai fejlesztésekbe. A piacok 2,3 százalékos árfolyam emelkedéssel jutalmazták a CEZ-t, amiért megszabadul kockázatos és ráfizetéses vállalakozásától.