A BBB mínuszra, azaz a hosszú távú minősítésre vonatkozó kilátás (további rontás lehetőségére utaló) negatív - áll az ügynökség közleményében.

A NBB pénzügyi kockázati profilja nyomás alá kerülhet, ha a banknak a következő két évben nem sikerül visszaszereznie a finanszírozási piacokat, vagy ha jelentősen romlik a tőkehelyzete - vélik az S&P elemzői. Gondnak tartják továbbá azt is, hogy ha a banknak nem sikerül átalakítania szerepét és jogkörét a részvényesek változó szerkezete mellett.

Az 1970-ben alapított - egykori KGST banknak nevezett - NBB részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnám, de az ukrajnai háború miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból.

A bank 2021-ben az utóbbi évek rekordjának számító, 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el, ami 8 százalékkal haladja meg az előző évit. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ez több mint 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Moody's Investors Service még március végén döntött a NBB hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítésének visszavonásáról - írta az MTI. (A Fitch is ezt tette.)