Bár a biztonsággal és a nukleáris hulladékkal kapcsolatos aggályok évtizedek óta foglalkoztatják az atomenergia-ipart, most a technológia újra előtérbe került miután a kibocsátáscsökkentésben fontos szerep juthat az atomenergiának

Több új kutatás szerint viszont számos olyan probléma is van a nukleáris energiatermeléssel, amely még megoldásra vár. Most egy az amerikai Nukleáris Szabályozási Bizottság (Nuclear Regulatory Commission, NRC) által folytatott vizsgálat rámutatott: az atomerőművek karbantartása, a felhasznált alkatrészek minősége komoly veszélyforrást jelenthet.

A vizsgálatot azt követően végezték el, hogy meg nem nevezett személyek azt állították, hogy az Egyesült Államokban "a legtöbb, ha nem az összes" atomerőműben hamis vagy hibás alkatrészek vannak. Az ellenőrzés pedig visszaigazolta, hogy több különböző erőműben hamisított alkatrészekkel kapcsolatos problémák valóban léteznek. A jelentés szerint az amerikai energetikai minisztérium csak tavaly külön jelzett 100 hamisított alkatrészekkel kapcsolatos "incidenst". Ez egy olyan probléma, amelyet az Egyesült Államoknak le kell küzdenie, ha tovább halad a tervekkel, hogy az atomenergiát is bevonja a tiszta energiára való áttérésbe. A jelentés arra figyelmeztet, hogy az NRC nagyobb felügyelete nélkül megnőhet annak a kockázata, hogy a hamisított alkatrészek észrevétlenül kerülnek az ország atomerőműveibe.

A vizsgálat részeként a főfelügyelő hivatala olyan alkatrészeket keresett, amelyeket illegálisan módosítottak, hogy úgy nézzenek ki, mint a szabályozások által előírt eszközök, olyan alkatrészeket, amelyeket "szándékosan hamisítottak meg a megtévesztés érdekében", valamint olyan alkatrészeket, amelyek nem felelnek meg a termékleírásoknak. Az Egyesült Államokban négy erőműben végeztek ellenőrzéseket, és az egyik középnyugati erőműben hamisított alkatrészekre utaló bizonyítékokat találtak. A jelentés rámutat továbbá az északkeleti atomerőművekre is, amelyek nem tartoztak a mintába felvett atomerőművek közé, ahol egy "jól értesült NRC igazgató" úgy találta, hogy két különböző meghibásodást hamisított alkatrészek okoztak (legalább részlegesen).

Az első hiba, amelyet az NRC megbízottja azonosított, egy vészhelyzetben használt vízszivattyú tengelye volt, amely nem sokkal a beszerelés után eltört. Egy másik északkeleti erőműben a "biztonsággal kapcsolatos területeken" a gőzvezetékeknél használt hőmérséklet-monitorok hirtelen nagy arányban hibásodtak meg. A meghibásodást megelőzően a műszerek egy részét hibás alkatrészek felhasználásával javították.

A jelentés figyelmeztet, hogy az NRC talán alábecsüli a hamisított alkatrészek elterjedtségét, mivel a szabályozó hatóság nem rendelkezik megbízható rendszerrel a problémás eszközök és berendezések nyomon követésére. Csak rendkívüli körülmények között követeli meg az erőművektől a hamisítványok bejelentését, például ha azok egy reaktor vészleállásához vezetnek. A jelentés azt is megjegyzi, hogy az NRC nem vizsgálta ki alaposan az összes hamisítással kapcsolatos állítást. Az Egyesült Államokban 2021 szeptemberében 55 atomerőmű működött, és a főfelügyelő hivatala csak négyet vizsgált meg a jelentéséhez.

Scott Burnell, az NRC közkapcsolati tisztviselője a The Verge-nek küldött e-mailben azt közölte, hogy "a jelentésben semmi sem utal azonnali biztonsági aggályra. Az NRC üzemeltetési ügyvezető igazgatójának hivatala alaposan áttekinti a jelentést, és utasítani fogja az ügynökséget, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket".

Más csoportok, köztük az Electric Power Research Institute és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is azonosított hamisított szelepeket, csapágyakat, megszakítókat, csőszerelvényeket és szerkezeti acélokat az elmúlt években amerikai és külföldi atomerőművekben. Ezek egyre nagyobb problémát jelentenek az atomenergia-ágazatban és más iparágakban világszerte - jegyzi meg a NAÜ 2019-es jelentése.