A cseh, szlovák és magyar piac 25 legnagyobb nemzetközi piaccal rendelkező e-kereskedelmi webáruházának rangsorát készítette el a Growww Digital.

Az öt magyar ranglistás cég, a Szállás.hu, a Biotech USA, az Alinda, a Playersroom és a Játéknet a teljes bevétel kevesebb mint 7 százalékát adta, mintegy 100 milliárd forinttal. A Játéknet 135 százalékos, valamint a Biotech USA 48 százalékos növekedési rátája átlag feletti. A Szállás.hu árbevétele 16 százalékkal csökkent, ami a koronavírus hatása mellett igen jó eredménynek tekinthető.

A listát a cseh Alza vezeti, a 2020-as árbevételük már az 500 milliárd forintot is meghaladta. A második helyen 360 milliárd forintnyi árbevétellel a szintén cseh alapítású, de már a lengyel Allegro csoporthoz tartozó Mall Group áll. Az e-kereskedelmi piac igen koncentrált: ez a két cég adta a teljes árbevétel 58 százalékát.

Az Alza a hagyományos üzletek árbevételével vetekedő teljesítményét Csehország mellett Szlovákiában, Magyarországon és Németországban érte el. Regionális piacvezetőként is 27 százalékos növekedést tudtak elérni.

Az élelmiszer-webáruházat üzemeltető cseh Rohlik csoportot Magyarországon Kifli, Ausztriában Gurkl, Németországban Knuspr néven ismerik. Eegyetlen év alatt közel 110 milliárd forintra duplázták az árbevételüket. 2022-ben pedig még nagyobb növekedésbe kezdenek: Spanyolország, Olaszország és Románia meghódítása a cél.

A szakértő hozzátette: a csehek komolyan veszik az e-kereskedelmet. Várakozásaik szerint az e-kereskedelmi export nagyobb mértékben fog hozzájárulni az ország GDP-jéhez 2025-re, mint a Škoda autógyár. 

További két magyar a feltörekvők között

A Growww Digital listáján hét gyorsan növekvő, exportban erős webáruházat is kiemeltek, akik előtt gyors nemzetközi bővülés áll.

A listára két hazai e-kereskedő is felkerült: az Alinda.hu nagyon széles elektronikai és háztartási áruválasztékával a régió több országában már jelen van, az eOptika.hu szintén több országra kiterjedő kereskedelmet folytat.