Minimálórabért emel az Aldi Németországban, júniustól az eddigi 12,5 eurós bruttó órabér 14 euróra emelkedik. Így napi 8 órás munkval és 22 munkanapos hónapokkal számolva összesen legalább csaknem havi bruttó 2500 eurót lehet keresni, ami jelenleg megközelíti a 950 ezer forintot.

Bár a magyar bérekkel egy az egyben nem lehet összevetni a német Aldi-bért, a különbség beszédes: az itthoni áruházakban a kezdő, nyolc órában dolgozó áruházi eladók vagy logisztikai munkatársak havi fizetése bruttó 362 600 forint lett januárban - ez óránként 2057 forint.

A különbség tehát a magyar és a német aldis fizetés között júniustól durván 2,5-szeres lesz, de a közvetlen összehasonlítást számos tényező árnyalja - írja a g7.hu.

A német minimális órabér egyébként ebben a szektorban jelenleg 9,82 euró, amely júliustól emelkedik 10,45 euróra, az ennél jóval magasabb jövedelmi szintet a kiskereskedelemben az alkalmazottakért folytatott verseny eredményezi.

A német Aldi most bejelentett emelése 12 százalékos bérnövekedést jelent, a januári magyar 8 százalékos volt. A hivatalos inflációs adat Németországban 2022 márciusában 7,6 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók reálértékben is emelést kapnak – amennyiben a hivatalosan mért infláció módszertanához közel állnak a fogyasztási szokásaik. Magyarországon viszont a márciusi drágulás mértéke 8,5 százalék volt, a magyar Aldi dolgozók – ugyanilyen feltételek mellett – reálértékben csökkenést kénytelenek elszenvedni.

A jelenlegi német kormány egyébként fokozatosan 12 euróra akarja emelni az általános minimális órabér.