A leuveni székhelyű AB InBev közölte, hogy intenzív tárgyalásokat folytat partnerével, a török sörgyárral arról, hogy átadja neki a vegyesvállalatban birtokolt kisebbségi részesedését. Az AB InBev 24 százalékos részesedéssel rendelkezik az Anadolu Efes vállalattal közös cégben - írja az MTI brüsszeli tudósítója.

Az AB InBev azon kérése, hogy felfüggessze a Bud sörmárka oroszországi gyártására és értékesítésére vonatkozó engedélyt, szintén a lehetséges tranzakció részét képezi - áll a közleményben.

A cég úgy döntött, hogy a vegyesvállalat nyereségét a továbbiakban nem szerepelteti mérlegében.

Az AB InBev megválik a Csernyihivszke ukrán sörmárkától is. Az eladásából származó nyereséget pedig humanitárius erőfeszítések támogatására fordítja.

A belga és a török cég 2018-ban alakította meg az AB InBev Efes vegyesvállalatot. A vállalatnak Oroszországban 11 sörfőzdéje van, amelyek 3500 embert foglalkoztatnak, illetve három gyárat üzemeltetnek Ukrajnában 1800 munkavállalóval.

Az AB InBev tavalyi nettó nyeresége 50 százalékkal 5,07 milliárd euróval haladta meg az előző éves nyereségét. Forgalma 15,6 százalékos növekedés mellett 48,3 milliárd euró volt.

A dán Carlsberg március 28-án közölte, hogy fel kívánja számolni tevékenységét az orosz piacon. A dán cég a legnagyobb nyugati söripari befektető Oroszországban, melyet az AB InBev Efes, majd a holland Heineken követ. (A Heineken szintén márciusban jelentette be, hogy kivonul Oroszországból.)