A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) által közzétett jelentés szerint a megújuló energia részaránya a globális bizonytalanságok ellenére is tovább nőtt és a növekedés új lendületet kapott. Tavaly 257 gigawattal (GW) lett több zöldenergia-termelő kapacitás a világon, amivel a megújulók átlépték a 3 terawattos határt.

Az egészen pontosan 3064 megawatt (MW )termelési potenciál, illetve a 2021-ben mért 9,1 százalékos növekedés azzal együtt is figyelemre méltó eredmény, hogy az összmennyiségi mutatók mögött továbbra is a vízenergia teszi ki legnagyobb tételt (1230 GW).

Az újonnan a hálózatokra kötött termelőkapacitások zöme (88 százaléka) ugyanis már a nap- és a szélenergia "felségterülete". Előbbi 133 GW-os rekordnövekedést elérve 19 százalékkal bővült, utóbbi (93 GW-tal bővülve, melyből 21 GW tengeri (offshore) szélerőművi kapacitás) pedig 13 százalékkal növelte termelőképességét.

A bioenergia nettó növekedése ennél szerényebb, de a 9,1 GW-ról 10,3 GW-ra bővülés nem elhanyagolható. Akkor sem, ha ennél a bővülésnél többre jutott a geotermikus energia (+1,6 GW). Ennél az azonban érdekesebb, hogy 4 százalékkal nőtt a hálózaton kívüli, hálózatra nem kapcsolt villamos energia termelők aránya. Ez a kapacitás 466 MW-tal nőtt 2021-ben, és elérte a 11,2 GW-ot.

Meglepő, vagy sem, de a tavalyi év adatai szerint az új kapacitások 60 százaléka Ázsiában épült a rendszerbe, ahol így összesen már 1,46 TW megújuló kapacitás dolgozik. E mezőnyt Kína vezeti, ahol 2021-ben 121 GW volt a bővülési volumen. Európa a második, Észak-Amerika pedig a harmadik, de a mutatóik (39-, illetve 38 GW) messze elmaradnak mind az ázsiai, mind a pusztán kínai növekedési adatoktól. Az IRENA beszámolója szerint a megújuló energiás termelőkapacitás Afrikában 3,9 százalékkal nőtt, ami több, mint amekkorát Közép-Amerika, illetve a karibi térség produkált (3,3 százalék).