A keddi bejelentés után, pénteken utazott a bizottság elnöke Ursula von der Leyen és az EU külpolitikai főképviselője Josep Borrel az ukrán fővárosba, hogy szemtől szemben tudjanak tárgyalni Zelenszkij kormányával.

A látogatás egy nappal előzi meg a szombaton Varsóban megrendezésre kerülő #StandUpForUkraine kampányindítóját, aminek keretében még célzottabban szeretnének kiállni az Ukrajnából érkező menekültekért, és azokért akiknek az országon belül kellett elhagyni otthonuk.

Von der Leyen Twitterre megosztott képén jól látszik, hogy Eduard Heger szlovák miniszterelnök is vele tart, aki vasárnapi látogatását hozta előre, hogy együtt tarthasson az EU-s küldöttséggel. Korábban, még március közepén több V4-es vezető is közösen látogatta meg Zelenszkijt kijevi főhadiszállásán.

Az akkor még komolyabb fenyegetés alatt álló ukrán fővárosba Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettessel egyszerre utaztak. Most, hogy az orosz csapatok igazoltan visszavonultak Ukrajna északi részéről, egyre gyakoribbá válhatnak az ehhez hasonló személyes kiállások.