Oroszországnak gondjai lesznek azzal, hogy fenntartsa támadó hadműveleteit Ukrajnában, és a védekező fél talán képes lesz visszavágni - idézte a BBC Richard Moore-t, a brit külföldi hírszerzés, az MI6 vezetőjét. A kémfőnök a Aspen Security Forumon beszélt ritka nyilvános szerepléseinek egyikeként.

Véleménye szerint az oroszok nemrégiben elért háborús sikerei nem jelentősek. Ezek nyomán a kezükre került Ukrajna Luhanszk tartományának egésze, de az utolsó kis területért hetekig tartó anyagcsatát kellett vívniuk. Moore a rendelkezésére álló információk alapján úgy látja, hogy az orosz hadsereg kifutotta magát.

Egyre nehezebb lesz

Azzal számolunk, hogy az oroszok egyre nehezebben tudják majd csatasorba állítani az embereket és a technikát harci cselekményeik folytatásához a következő hetekben - fejtegette a szakértő a Coloradóban tartott konferencián. Szünetet kell tartaniuk valahogyan, ami lehetőséget ad az ukránoknak arra, hogy válaszcsapást mérjenek rájuk.

Ez a nézet optimistának látszik, és a legtöbb azon múlhat, hogy nyugati támogatói hogyan képesek tovább felfegyverezni az ukrán hadsereget, ám az MI6 vezetője szerint néhány harctéri siker fontos emlékeztető lehet Európának, hogy ez konfliktus nyerhető lehet. Ez erősítheti az európaiak kitartását Ukrajna mellett a közelgő tél előtt, ami gázhiánnyal fenyeget.

Jó egészségnek örvend

A szakértő szerint az ukrán fél a megfelelő támogatással legalábbis olyan helyzetbe manőverezheti magát, amelyből sokkal erősebb alkupozícióból tárgyalhat Moszkvával. Eközben nem szabad elfelejteni, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő figyel, mint egy héja, mert ki akarja sakkozni, milyen eséllyel erőltethetné rá Kína akaratát katonai eszközökkel szomszédaira, mindenekelőtt Tajvanra. (Szerinte Peking alábecsli az USA elkötelezettségét a szigetország mellett.)

Moore elismételte amerikai kollégája, Willaim Burns, a CIA igazgatója nem sokkal korábban nyilvánosságra hozott értesülését, miszerint Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője jó egészségnek örvend, azaz - szemben az erről szóló hírekkel - nem szenved halálos betegségben. Burnsot, aki korábban karrierdiplomata volt és többször megfordult Moszkvában, Putyin iráni útja kapcsán kérdezték riporterek a Politico tudósítása szerint. Mint mondta, amennyire meg tudják ítélni, az orosz elnök egészsége rendben van.