Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének pénteken közölt adatai szerint az amerikai szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 61,7 pontra süllyedt a júliusi, minden idő rekordját jelentő 64,1 pontról. Elemzők gyengébb értékre, 61,5 pontra számítottak - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél kisebb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe ténylegesen a feldolgozóiparon kívüli szektort fedi le, azaz a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

A feldolgozóiparon kívüli szektorban a termelés alakulását mutató alindex 6,9 ponttal 60,1 pontra süllyedt augusztusban. Az új megrendelések mutatója viszont csak 0,5 ponttal esett, 63,2 pontra. A foglalkoztatottsági hajlandóságot tükröző mutató értéke 0,1 ponttal 53,7 pontra csökkent. A bekerülési árak alakulását mutató alindex 6,9 ponttal, 75,4 pontra csökkent, a júliusi 82,3 pont még közel 16 éves csúcsnak felelt meg.

Ez a szektor állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe 49,2 pont fölötti értékkel megbízhatóan jelzi, hogy a szélesebb gazdaság növekszik. Augusztusban már a 15. egymást követő hónapban jelzett gazdasági növekedést. Jelenlegi, 61,7 pontos értéke 4,4 százalékos évesített gazdasági növekedésnek felel meg - írja az MTI.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén pénteken tette közzé az amerikai szolgáltatóipar BMI-adatait. A kizárólag a szolgáltatásokat nyújtó vállalatok körében végzett felmérés végleges adatai szerint a beszerzésimenedzser-index értéke a júliusi 59,9 pontról 55,1 pontra süllyedt, ami ugyan továbbra is erős növekedést jelez, de tavaly december óta a legkisebb mértékűt. Stabilan, de tavaly augusztus óta a legkisebb mértékben nőttek az új megrendelések, míg a munkaerőhiány miatt az adatok gyűjtésének kezdete, 2009 októbere óta nem látott mértékben gyarapodott a teljesítésre váró megrendelések állománya.