"Valóban azt mondtam, hogy a részleges kormányzati leállás hónapokig, akár évekig is eltarthat" - fogalmazott Donald Trump.

Az elnök pénteken délelőtt tárgyalt a kongresszusi vezetőkkel a kormányzati leállás feloldásáról és az amerikai-mexikói határon építendő falról - olvasható a portálon.

Nancy Pelosi házelnök vitákkal terheltnek nevezte a tárgyalásokat, bár hozzátette, hogy folytatni fogják. A demokraták a határon építendő falról csakis a kormányzati leállás megszüntetése után hajlandók tárgyalni. Pelosi azt hangoztatta, hogy a demokraták számára is fontos a határok biztonsága, de ennél előbbre valónak tekintik kormányzati munka újraindulását. "Egyértelműen fogalmaztunk az elnöknek".

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője megerősítette: "megmondtuk az elnöknek, hogy muszáj újraindítania a kormányzati munkát, de ő kitartott a maga álláspontja mellett, és közölte, hogy a részleges leállás nagyon hosszú ideig, akár évekig is eltarthat". Schumer úgy vélte, hogy az elnök nem akar együttműködni a demokratákkal.

A demokrata többségű képviselőház csütörtökön este elfogadott egy törvénytervezetet, amely biztosítaná a kormányzat működéséhez szükséges költségvetést, de ebbe nem építette be az elnök által a falépítére követelt több mint ötmilliárd dollárt. Ezt hiányos költségvetést azonban az elnök nem hajlandó aláírni, ezért a szenátus már meg sem tárgyalja.