Ursula von der Leyen, az EU Végrehajtó Bizottságának vezetője az Ukrajnát érő orosz fenyegetettségre válaszul új EU-s szankciókat lengetett be Moszkvával szemben. Joe Biden amerikai elnök pénteken azt mondta, hogy "meg van győződve" arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy megszállja a szomszédos országot, eközben pedig Oroszország nukleáris fegyverek bevonásával tart hadgyakorlatot.

"A Kreml veszélyes gondolkodása, amely egyenesen a sötét múltból ered, Oroszország virágzó jövőjébe kerülhet" - mondta von der Leyen az éves müncheni biztonsági konferencián, ahol Kamala Harris amerikai alelnök is felszólalt. Az EB elnöke kijelentette, hogy az EU végrehajtó szerve az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Kanadával közösen kidolgozott egy "erőteljes és átfogó csomagot" az Oroszország elleni lehetséges pénzügyi szankciókról.

"Abban az esetben, ha Oroszország lecsap, korlátozni fogjuk az orosz gazdaság pénzügyi piacokhoz való hozzáférését, és olyan exportellenőrzéseket (vezetünk be), amelyek megakadályozzák, hogy Oroszország modernizálja és diverzifikálja gazdaságát" - tette hozzá az AP News szerint.

Rengeteg olyan csúcstechnológiai termékünk van, amelyekben globális dominanciával rendelkezünk, és amelyek feltétlenül szükségesek Oroszország számára, és amelyeket nem lehet egykönnyen helyettesíteni

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy az Egyesült Királyság szorosan összehangolja szankcióit az EU-val. Vasárnap pedig - a Reuters szerint - kijelentette, hogy bármilyen ukrajnai katonai beavatkozás esetén ki kell zárni Oroszországot a dollárkereskedelemből. Lényegében ez megbéníthatja a Kreml kereskedelmét, mivel a világ nyersanyagait és áruit hagyományosan dollárban denominálják.

"Ha Oroszország megtámadja a szomszédját, szankcionálni fogjuk az orosz állam számára stratégiai fontosságú orosz magánszemélyeket és vállalatokat, és lehetetlenné tesszük számukra, hogy a londoni tőkepiacokon finanszírozást szerezzenek" - mondta a brit miniszterelnök. Johnson hozzátette, hogy a hatóságok meg fogják keresni az orosz tulajdonú vállalatok és szervezetek "végső haszonélvezőit", akik ellen aztán fellépnek.

Olaf Scholz német kancellár elmondta, hogy a Putyinnal folytatott keddi találkozóján "világossá tette, hogy Ukrajna területi integritásának bármilyen további megsértése jelentős politikai, gazdasági és geostratégiai költségekkel jár majd Oroszország számára".

Mit is jelent Ukrajna területi integritása?

A nyugati vezetők egyelőre nem pontosították, hogy pontosan milyen orosz lépés váltana ki szankciókat. Egy francia tisztviselő név nélkül nyilatkozva azt mondta az AP-nek, hogy miután Biden pénteken több kollégájával is egyeztetett, abban állapodtak meg, hogy a jelenleg a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló terület inváziója esetén élesedhetnek a szankciók.

Nem világos, hogy ez Donbasz esetében pontosan mit is jelent. Kelet-Ukrajna egyes részei oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt állnak, akik 2014 óta harcolnak az ukrán erők ellen, azóta, hogy még az évben Oroszország annektálta az ukrajnai Krím félszigetet.

Most itt jelenleg is harcok folynak: a Donyecki, valamint a Luhanszki Népköztársaságok evakuálták a területről a civil lakosságot, állítva, hogy az ukrán védelmi erők rájuk támadtak. Viszont kiderült, hogy már szerdán felvették azokat a videóüzeneteket, amelyeken aztán a pénteki kimenekítést elrendelik, ez pedig beleillik azon nyugati hírszerzési jelentésekbe, amelyek szerint az inváziót egy hamis zászlós művelet előzheti meg. Ilyenkor az ellenségnek kiadva magát hajthat végre véres akciót az egyik fél, hogy okot találjon a háborúra. Szerdán nem voltak még tűzharcok a térségben, azok csütörtök-pénteken kezdődtek cska.

Annalena Baerbock német külügyminiszter sem pontosította, hogy mit jelent Ukrajna területe. Amikor arról kérdeztek, hogy milyen orosz lépések váltanának ki szankciókat, nem szolgált részletekkel.

"Ukrajna integritásának és szuverenitásának megsértése Ukrajna integritásának és szuverenitásának megsértése" - mondta Baerbock. "Nem lehet azt mondani, hogy az egyik földrajzi rész egy kicsit több Ukrajna, a másik pedig egy kicsit kevesebb Ukrajna" - magyarázta a német politikus az AP szerint.

Elmondta, hogy a nyugati tisztviselők világossá tették, hogy a tényleges invázió nem az egyetlen lehetséges forgatókönyv, de "minden helyzetre felkészültek". A német miniszter egy sakk hasonlatot használva azt mondta: "Ha a nyilvánosság előtt bemutatod a következő öt lépésedet, nem leszel különösebben sikeres".

Pénzügyi gyilkosság Oroszország ellen

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Münchenben az amerikai kongresszus más tagjaival együtt azt mondta, hogy a szankciók kiterjedhetnek a SWIFT bankrendszerre is, ami elvághatja Oroszországot a legtöbb nemzetközi pénzügyi tranzakciótól.

"Ez még mindig tárgyalás kérdése" - mondta Pelosi.

Oroszországnak a SWIFT-ből való kizárása más gazdaságoknak is ártana, köztük az Egyesült Államoknak és a kulcsfontosságú szövetséges Németországnak.

Arra a kérdésre, hogy a jövő héten szünetet tartó kongresszus hamarabb visszatér-e, ha Oroszország megszállja Ukrajnát, Pelosi azt mondta, hogy "az elnöknek megvan a felhatalmazása arra, hogy a kongresszus nélkül is végrehajtsa ezeket a szankciókat".

Függetlenül attól, hogy Oroszország milyen lépéseket tesz, Pelosi szerint meg kell fizettetni az árát annak, amit Putyin már megtett.

"Nem lehet megfélemlíteni a világot, sétálgatni és megúszni a dolgot" - mondta.