Az Európai Unió országai leállítják az orosz kőolaj és petrolkémiai termékek importját – közölte szerdán a blokkot irányító Európai Bizottság vezetője, amikor az Ukrajna ellen háborút viselő Moszkva elleni szankciók hatodik körét jelentette be a Reuters szerint.

"Hat hónapon belül fokozatosan megszüntetjük az orosz behozatalt" – mondta Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben, a törvényhozók tapsát kiváltva.

"Ez teljes importtilalmat jelent majd minden orosz olajra, tengeri és csővezetékes, nyers és finomított olajra egyaránt" – jelentette be.

"Ez nem lesz könnyű. Néhány tagállam erősen függ az orosz olajtól. De egyszerűen dolgoznunk kell rajta" - mondta von der Leyen a javaslatról, amelynek hatálybalépéséhez mind a 27 uniós ország jóváhagyása szükséges.

A Brent és a WTI ára is emelkedésnek a bejelentés hírére. Előbbi 2 százalékot drágult, már 107 dollár felett volt a hordónkénti árfolyam, utóbbi ára 2,2 százalékot emelkedett 9:20-ig, már 104,65 dollár a hordónkénti kurzus a Bloomberg adatai szerint.

Magyarország volt az utolsók között, aki az olajimport tilalmára rábólintott. Németország, amelynek ipara és gazdasága jelentősen függ az orosz nyersanyagoktól, már a hétvégén jelezte, hogy kész a teljes embargó megszavazására. 

A döntésről a végső ítéletet az Európai Tanács mondja majd ki, ahol minden tagállam egyetértésére lesz szükség.