"30 éve próbálják a fejlődő országok azt mondani, hogy ezért az egész történetért a fejlettek a felelősek. Azok, akik korán iparosodtak, ezért már nagyon sok szén-dioxidot bocsátottak a levegőbe és a jelenlegi éghajlatváltozás főként azoknak a felelőssége, akik korán iparosodtak és már régóta elég jól élnek" - mutatott rá az InfoRádió Aréna című műsorában a fizikus, aki szerint a nagyon gazdag országoknak kártalanítaniuk kellene az éghajlatváltozásért a szegényeket.

A Sarm-es-Sejkben rendezett klímakonferencián nem szolidaritási alapot, hanem egyértelműen felelősségvállalási alapot hoztak létre, ahol azt mondták, kártalanítják azokat, akiknek kárt okoztak.

Ürge-Vorsatz Diána meglátása szerint Kína környezetszennyezés szempontjából bonyolultabb eset:

A gyártáshoz szükséges széndioxid-kibocsátás Kína számlájára megy, mintha Kína lenne a felelős, de igazából a mi fogyasztásunk az, ami Kínának a kibocsátásait nagyban megnöveli. Az átlagos kínai állampolgár még mindig nagyon szerényen él hozzánk képest. Én sokkal inkább problémásnak tartom az olajországoknak a helyzetét.

Az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testületének a legújabb jelentésében leírták, hogy ma már a hagyományos energiarendszereket fenntartani drágább, mint a modern újba átmenni. Az egy főre jutó kibocsátás éllovasai az olajországok (Szaúd-Arábia, Katar). 

Légkondicionált futball-vb, hó nélküli téli olimpia

Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke a most zajló labdarúgó világbajnokságról szólva kifejtette, hogy Katar a pénzével érte azt el, hogy házigazda lehessen. A FIFA alapvető hibát vétett azzal, hogy Dohának adta a rendezés jogát. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy

nyolc hatalmas stadiont légkondcionálunk úgy, hogy gyakorlatilag az univerzumot légkondicionáljuk, mert ezek nyitottak. Iszonyú mennyiségű olajat égetünk el ezért, pedig nyugodtan lehetne azt a futball vb-t tartani egy olyan országban, ahol nem kell légkondicionálni

- mutatott rá Ürge-Vorsatz Diána, hozzátéve: az ilyen hatalmas, globális sportversenyeken legyen nagyon fontos a fenntarthatósági kritérium, mert például a téli olimpián nem volt hó, ezért szinte teljesen mesterséges havat kellett készíteni. A fizikus szerint előbb-utóbb le kell mondanunk a téli olimpiákról, mert már nagyon kevés helyen lesz hó.