Az orosz csapatok csütörtökön minden irányból támadást indítottak Ukrajna ellen, miközben Vlagyimir Putyin elnök fittyet hány a nemzetközi elítélésre és szankciókra, és figyelmeztette a többi országot, hogy minden beavatkozási kísérlet "soha nem látott következményekkel jár".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával és hadiállapotot hirdetett, mondván, hogy Oroszország Ukrajna katonai infrastruktúráját vette célba. Az ukránokat, akik már régóta felkészültek egy támadás kilátására, arra biztatták, hogy maradjanak otthon, és ne essenek pánikba, még akkor sem, amikor az ukrán hatóságok tüzérségi sortüzekről és légicsapásokról számoltak be az ország különböző pontjaira.

Az ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Arestovics elmondta, hogy az orosz támadásnak eddig mintegy 40 halálos áldozata és több tucat sebesültje van. Azt nem részletezte, hogy az áldozatok között vannak-e civilek is - írja az AP News.

"Az ukrán hadsereg kemény harcokat vív, visszaveri a támadásokat Donbászban és más keleti, északi és déli régiókban" - mondta Zelenszkij egy tájékoztatón. Elmondta, hogy az ukrán hatóságok fegyvereket adnak át mindazoknak, akik hajlandóak megvédeni az országot.

Az ukrán határőrök felvételeket tettek közzé arról, hogy szerintük orosz katonai járművek közeledtek, és nagy robbanások hallatszottak a fővárosban, Kijevben, a keleti Harkovban és a nyugati Odesszában. Mivel az orosz hadsereg azt állította, hogy néhány óra alatt megsemmisítette Ukrajna teljes légvédelmét, az ukránok elmenekültek néhány városból, az európai hatóságok pedig aktív konfliktusövezetnek nyilvánították az ukrán légteret.

Egy katonai teherszállító teherautó látható Kijev központjában 2022. február 24-én reggel.
Egy katonai teherszállító teherautó látható Kijev központjában 2022. február 24-én reggel.
Kép: AFP, Daniel Leal

Miután hetekig tagadta a megszállási terveket, Putyin egy éjszakai televíziós beszédben magyarázta döntését, hogy katonai inváziót rendel el. Azt állítva, hogy a támadásra a kelet-ukrajnai civilek védelme érdekében volt szükség - ez a hamis állítás, amelyet az Egyesült Államok előre jelzett, hogy ürügyként fog használni az invázióhoz.

Azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy figyelmen kívül hagyják Oroszország azon követeléseit, hogy megakadályozzák Ukrajna NATO-csatlakozását, és biztonsági garanciákat kérnek. Azt is állította, hogy Oroszországnak nem áll szándékában megszállni Ukrajnát, hanem "demilitarizálni" fogja az országot, és bíróság elé állítja azokat, akik "bűncselekményeket követtek el az orosz nép ellen".

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport