"Az Egyesült Államok szilárdan kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett" - mondta Blinken a Reuters beszámolója szerint, aki mindössze néhány héttel első európai útja után tért vissza Brüsszelbe. Az amerikai külügyminiszter azt is közölte, hogy folytatja a tárgyalásokat arról, hogy Kijev egy napon csatlakozhasson a NATO-hoz.

Blinken találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, jelezve, hogy erősek a diplomáciai kapcsolatok a két ország között és készek azt tovább mélyíteni. Az európai "hetek" külügyminiszterei elítélték az orosz csapatok számának növelését az ukrán-orosz határon a Donbasz (magyarul Donyec-medence) területén. A Nyugat szerint megmagyarázhatatlan az orosz agresszió és indokolatlannak tartják ezt a katonai lépést.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárhoz csatlakozva, aki korábban találkozott Kulebával, Blinken azt mondta, hogy a Kreml 2014 óta - amikor konfliktus kitört Ukrajna és Oroszország között - a legnagyobb létszámú haderő-átcsoportosítását hajtja végre.

"Az elmúlt hetekben Oroszország több ezer harcképes katonát vezényelt Ukrajna határaihoz, ez a legnagyobb orosz csapatösszevonás a Krím 2014-es illegális annektálása óta" - mondta Stoltenberg.

"Oroszországnak véget kell vetnie ennek a katonai felvonulásnak Ukrajnában és környékén, fel kell hagynia a provokációkkal és azonnal deeszkalálnia kell [a konfliktust]" - mondta Stoltenberg a Kulebával tartott sajtótájékoztatóján.

Oroszország azt mondta, hogy saját belátása szerint mozgatja erőit, többek között védelmi céllal, és az ukrajnai Krím annektálása óta rendszeresen azzal vádolja a NATO-t, hogy destabilizálja Európát a Baltikumban és Lengyelországban végrehajtott csapaterősítéseivel. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a NATO azt tervezi, hogy 40 ezer katonát és 15 ezer harcijárművet telepít az orosz területek közelébe. A nyugati szövetség tagadja ezeket az állításokat.

Oroszország kedden az Egyesült Államokat is "ellenfélnek" nevezte, és felszólította az amerikai hadihajókat, hogy tartsák távol magukat a Fekete-tengeren stratégiailag fontos helyen fekvő Krímtől, ahol egyre gyakrabban járőröznek a NATO-szövetségesek.