Orosz teherautók gyűjtötték össze a holttesteket a kikötőváros utcáin, és a Mariupolhoz közeli Manhush faluba szállították. Ott titokban egy tömegsírba temették őket a település régi temetője melletti mezőn - mondta a Guardiannak Vadim Bojcsenko mariupoli polgármester. "A megszállók elrejtik bűneik bizonyítékait. Az oroszok 30 méter széles árkokat ástak, abba dobálják az embereket" - mondta a polgármester. A városi tanács szerint a sírokban akár 9000 halott is lehet.

Később az amerikai Maxar Technologies március-áprilisi, előtte-utána műholdképeket tett közzé, amelyen a régi temető mellett új tömegsír látszik. A helyszín az elmúlt hetekben több mint 200 új sírhellyel bővült - közölte a Maxar. (Az előtte-utána felvétel a Guardian cikkében látható.)

A polgármester becslése szerint több mint húszezer mariupoli lakost öltek meg azóta, hogy az orosz erők Vlagyimir Putyin inváziójának első napjaiban elkezdték támadni a várost. A legtöbb holttestet mára elszállították, néhányat pedig mobil krematóriumokban helyeztek el - mondta a városvezető.

Az Azovsztal acélgyárba visszahúzódott ukrán védők mellett 300-1000 civil, köztük nők és gyerekek is vannak az üzem területén. A civilek pontos számát nem tudjuk, mert nem sikerült kihozni őket, ehhez egynapos tűzszünetre lenne szükség - mondta Bojcsenko a Guardiannek.

Putyin csütörtökön Szergej Sojgu védelmi miniszterrel folytatott televíziós beszélgetésben közölte, hogy meggondolatlan lenne az orosz erőknek megrohamozni az Azovsztal gyárkomplexumot, helyette inkább vegyék blokád alá a területet. "Semmi szükség behatolni ezekbe a katakombákba, és alákúszni a gyárépületeknek" - mondta Putyin, aki szerint mindenki hős, aki részt vett a Mariupol elleni sikeres akcióban. (A Kreml a jelek szerint azt a döntést hozta, hogy támadás helyett kiéhezteti a stratégiailag fontos kikötőváros utolsó ukrán védőit, hogy megadásra kényszerítse őket. Sojgu szerint még több mint kétezer ukrán katona kitart).

Nyugati tisztviselők szerint Moszkva 5-10 ezer katonát állomásoztathat Mariupol térségében, akiknek egy részét most átirányíthatják északra, hogy bekerítsék a Donbasz (Donyec) régiót védő ukránokat. A tisztviselők Donbaszban hónapokig elhúzódó konfliktusos időszakra számítanak.

Mariupolban mintegy 100 ezer ember maradt az oroszok által megszállt területeken - mondta Bojcsenko. További 100 ezren elmenekültek, míg 40 ezret erőszakkal Oroszországba szállítottak. Másokat a városon kívüli orosz táborokban tartanak fogva, ahol a polgármester szerint kínozzák is az ukránokat. Az önkormányzattal kapcsolatban álló embereket keresnek.