A döntést az EPP elnöksége még hétfő este hozta meg. A lap információi szerint Tusk a halasztást azzal indokolta, hogy mivel online kerül sor az ülésre, így nem lehetne biztosítani a Fidesz ügyében leadott szavazatok titkosságát.

A kormányközeli lap ülésen résztvevő egyik forrása szerint a néppárti elnök "burkoltan" kritikát fogalmazott meg a lengyel és a magyar miniszterelnökkel szemben, mert szerinte a vezetők az EU júliusban elfogadott keretköltségvetése és mentőcsomagja margóján "megjátszották magukat" a jogállamisági kritériumokkal összefüggésben. Tusk ezzel arra utalt, hogy szerinte is tartalmaz jogállamisági feltételrendszert a tető alá hozott alku - jegyzi meg a Magyar Nemzet. (A Politico korábban EP-képviselőktől úgy értesült, hogy az uniós költségvetési tárgyalásokon a magyar kormány egyértelművé tette, nem fogják támogatni a 750 milliárd eurós uniós újjáépítési alap beindítását, amíg nem tisztázódik, pontosan hogyan kapcsolódik a jogállamisági feltételrendszer a kifizetésekhez.)

A Fidesz EPP-n belüli tagságát 2019 márciusában függesztették fel. A Néppárt európai parlamenti frakciójában viszont zavartalan a kormánypártok működése.

Donald Tusk a nyáron a pártcsalád liberális pártjaival együtt bírálta a magyar felhatalmazási törvényt, a jogszabály szerintük "a liberális demokrácia alapjainak és az európai értékeknek a nyilvánvaló megsértése", mivel korlátlan időre hirdeti ki a veszélyhelyzetet, és megadja a rendeleti kormányzás lehetőségét Orbán Viktor miniszterelnöknek. Erre Orbán Viktor válaszlevelet is írt, ebben az állt többek közt, hogy ő most kizárólag azzal van elfoglalva, hogy a magyar emberek életét megmentse, és az ország kilábaljon a gazdasági és társadalmi válságból. A törvénnyel kapcsolatos kritikákra és a Fidesz néppárti tagságára utalva a magyar miniszterelnök kijelentette: "Majd akkor tárgyalunk erről, ha a járványnak vége."