A svájci jegybank már több mint egy éve alapvetően két fegyverrel harcol a svájci frank nem kívánt felértékelődése ellen. Az egyik a jegybanki alapkamat mínusz 0,75 százalékon tartása, a másik annak folyamatos lebegtetése, hogy szükség esetén hajlandóak interveniálni a devizapiacon. Ez azonban egyre nehezebbé válik számára, ahogy az eurózónában az ECB folyamatosan egyre lazít monetáris politikáján. A Bloomberg összefoglalója szerint ennek hatására a szakértők folyamatosan azt találgatják, az SNB mikor kényszerül tovább csökkenteni az irányadó kamatot, hogy fenntartsa az euró és a frank közötti kamatkülönbözet szintjét. A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint ha szükséges, az SNB minden további nélkül mínusz 1,25 százalékra csökkentheti a frank irányadó kamatát.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy bármilyen további kamatcsökkentésnek nemkívánatos mellékhatásai lehetnek - mondta a jegybanki vezető. Pont ezért folyamatosan mérlegeljük az elérni kívánt kedvező hatás és a káros mellékhatások mértékét. Az SNB e mellett intervenciókkal kész tovább növelni mérlegét - tette hozzá.

Az enyhe leértékelődés ellenére a frank még mindig szignifikánsan túlértékelt, s ez tükröződik a reálgazdaság teljesítményében is. Ennél is erősebb lenne, ha az SNB korábban nem csökkenti a negatív tartományba a kamatokat - mondta.

Az SNB legutóbbi monetáris politikai kitekintőjében a korábbi 1,5 százalékról 1-1,5 százalék közé csökkentette a svájci gazdaság idei bővülési ütemére adott előrejelzését.