Az orosz-ukrán konfliktus elmélyülése nyomán az olaj ára a 100 dollár/hordós "álomhatár" közelébe került. Az orosz bevonulás hírére Ukrajnába 99,38 dollárt kellett adni a Brent hordójáért - adta hírül a BBC. A RAC ármonitorozó csoport azt az éles elmére valló figyelmeztetést adta ki, hogy a fekete arany drágulása nyomán emelkedhetnek az árak a brit benzinkutaknál is.

Az Egyesült Királyság és a nyugati világ többi országa szankciókkal fenyegeti Oroszországot, amely Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb olajtermelője, ami megnehezítheti az orosz export eljutását a világpiacra, mérsékelve az olajpiaci kínálatot.

Az orosz-ukrán válságnak jelentős hatása van az olajárra, amit mi sem bizonyít jobban, hogy február kezdete óta tíz százalékkal drágult a világ legfontosabb energiahordozója - mondta Sue Trinh, a Manulife Investment Management befektetési cég elemzője. 

Maike Currie, a Fidelity International közgazdásza felhívja a figyelmet arra is, hogy az olajár emelkedéséhez hozzájárul a hideg észak-amerikai tél, továbbá az, hogy az elmúlt évek kereslethiánya miatt számos fejlesztés elmaradt, amelynek eredményeként most növekedhetne a kitermelés, és ezzel a kínálat.