Az előző Fico-kabinet 2014-től vezette be a társasági minimáladót, amelyet minden cégnek, vagyis a veszteséges társaságoknak is ki kellett csengetniük. Az utóbbi miatt az adónemet az akkori ellenzék veszteségadónak nevezte, és élesen fellépett a bevezetése ellen. A változásnak köszönhetően, ismét érdemes lehet Szlovákiába helyezni a magyar vállalatok székhelyét.

Peter Kazimír pénzügyminiszter azonban azzal érvelt, hogy a vállalatok jelentős része veszteségre hivatkozva egyáltalán nem adózik, miközben valójában profitra tesz szert. A minimáladó bevezetésétől az állam évente 73 millió eurós pluszbevételre számított - emlékeztetett a pozsonyi Új Szó című napilap.

Valami bejött

Az elmúlt években a kormánynak sikerült növelnie az adóbevételeket és a minimáladó bevezetése hozzájárult a piac kitisztításához is. Míg az adónem bevezetése előtt évente átlagosan 4800 céget számoltak fel, a FinStat céginformációs portál elemzése szerint 2014-ben az ilyen vállalkozások száma meghaladta a 8400-at, tavaly pedig több mint 7 ezer vállalat húzta le a rolót.

Eközben 2015-ben csak 12,7 ezer céget hoztak létre, amire 2012 óta nem volt példa. Filip Glas, a FinStat elemzője szerint elsősorban az inaktív, rendkívül alacsony bevételekkel rendelkező cégeket számolták fel: 45 százalékuknak például semmilyen bevételük nem volt, 51 százalékuknál pedig ez nem haladta meg az évi 3 ezer eurót.

A felszámolt "vállalatoknak" csaknem háromnegyedének egy centnyi nyeresége sem volt, 65 százalékuk pedig csak egy alkalmazottat foglalkoztatott" - tette hozzá Glas. A legtöbb cég a kis- és nagykereskedelemben és az építőiparban szűnt meg, ezekben az ágazatokban a vállalatok 11-14 százaléka húzta le a rolót.

Volt rá példa

A minimáladót több európai államban is bevezették korábban. A legrosszabb tapasztalatok Romániában voltak vele kapcsolatban. Itt 2009-ben lett hatályos, következményeként pár hónap alatt 112 ezer cég szűnt, és emiatt több mint 50 ezren váltak munkanélkülivé. Így a bukaresti kormány hiába tett szert az átszámítva 500 eurónak megfelelő adónak köszönhetően pluszbevételre, a munkanélküli- és szociális segélyekre kifizetett pénzek miatt összességében veszteséget okozott az intézkedés. Egy éven belül ki is vezették az adónemet a rendszerből.