Éves összehasonlításban enyhén bővült, 1,2 százalékkal nőtt a szlovák gazdaság a harmadik negyedévben - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a statisztikai hivatal (SÚSR) kedden közzétett gyorsbecslésére hivatkozva.

A SÚSR adatai szerint Szlovákiában a GDP szezonális hatásoktól megtisztítva éves szinten 1,2 százalékkal, negyedéves összehasonlításban pedig 0,3 százalékkal nőtt. A szlovák gazdaság bővülését főként a hazai fogyasztás támogatta, illetve hosszabb szünet után a GDP növekedésében szerepet játszott a gépkocsigyártás ágazata is. Ezzel ellentétben gyengültek a számok a fémfeldolgozás és a fémkonstrukciók előállításának szegmensében.

A kedden nyilvánosságra hozott adatokra reagálva és a jövőbeli kilátásokat mérlegelve szlovák banki elemzők arra mutattak rá, hogy a hazai fogyasztás mértéke várhatón csökkenni fog, mert azt egyre inkább a magas infláció és a fogyasztói bizalom csökkenése fogja befolyásolni. A SÚSR adatai szerint az idén a harmadik negyedévben éves szinten 1,5 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság is, amelynek mértéke negyedéves összehasonlításban 0,1 százalékkal emelkedett.