"Gyakorlatilag egy tárgyalássorozat zajlik. Mivel ez egy nagyon komoly ügy, nagyon alaposan végig kell beszélni annak minden részletét" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Kifejtette: "Nekünk három elvi alapvetésünk van ebben az ügyben. Az első az, hogy az Európai Uniónak az az érdeke, hogy Nagy-Britannia uniós tag maradjon. Nagy-Britannia nélkül az unió sokkal gyengébb lenne, mint Nagy-Britanniával. A második az, hogy közös visegrádi álláspontra törekszünk, a harmadik pedig, hogy nekünk, a magyar kormánynak a Nagy-Britanniában tisztességesen dolgozó magyar emberek érdekeit kell védenünk" - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta: ennek megfelelően vannak pontok, amelyekben abszolút egyetértés van, így például a nemzeti parlament szerepének erősítésében, a versenyképesség növelésének szükségességében, illetve abban, hogy erős Európai Unió csak erős nemzetállamok illetve erős tagállamok bázisán képzelhető el.

"Ugyanakkor a szociális rendszerhez való hozzáférés kérdését egyelőre vizsgáljuk. Azt tiszteletben tartjuk, hogy minden tagállamnak joga van arra, hogy megszüntesse a szociális rendszerével való visszaélések lehetőségét, ugyanakkor egy diszkriminatív szabályozás létrehozásában semmiképpen nem lennénk partnerek, azt semmiképpen nem támogatnánk" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Most azt kell majd megnézni, hogy a Donald Tusk által javasolt lehetőségek vajon a személyek szabad áramlásának elvével és a diszkriminációmentesség elvével valamilyen módon összeegyeztethetők-e - tette hozzá.

Mint elmondta, alapvetően ez, és természetesen a Visegrádi Együttműködés lesz a téma hétfőn, amikor a lengyel miniszterelnök Budapestre érkezik.

"Az új lengyel kormány is a Visegrádi Együttműködés fontossága mellett foglalt állást. Jól látszik, hogy az elmúlt években számos ügyben tudtunk sikert elérni négyen úgy, hogy azt egyenként biztos nem tudtuk volna elérni. Lengyelország a legnagyobb és legerősebb tagja a Visegrádi Együttműködésnek, ezért különösen fontos, hogy ők is elkötelezettek legyenek a Visegrádi Együttműködés mellett.  Úgy látom, hogy ez így is van" - mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter.