A nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény értelmében 2023. január elsejétől ismét változnak a nyugdíjba vonulás feltételei Szerbiában - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A nők esetében az öregségi nyugdíjkorhatárt két hónappal hosszabbítják meg.

Így 2023-ban a korhatár 63 év és 6 hónap és legalább 15 munkaév. A férfiaknál továbbra is ugyanazok a feltételek: 65 év és 15 munkaév kell a nyugdíjba vonuláshoz.

A törvény előírja, hogy 2032-ig fokozatosan növeljék a nők nyugdíjba vonulásának határidejét, egészen addig, míg azt ki nem egyenlítik a férfiakéval, vagyis a nők is 65 évesen mehetnek majd nyugdíjba, minimum 15 munkaévvel.

Azok is jogosultak a nyugdíjra, akiknek 45 munkaévük van, ebben az esetben nem veszik figyelembe az éveik számát. Az idő előtti nyugdíjba vonuláshoz január elseje után a férfiak esetében 40 munkaév és 60 éves kor, a nők esetében 40 munkaév és 59 éves kor a határ.

Ebben az esetben a nyugdíjat 0,34 százalékkal csökkentik minden hónapra, mindaddig, míg a jogosult el nem éri az időskori nyugdíjhoz szükséges éveket. A nyugdíj ebben az időszakban legfeljebb 20,4 százalékkal csökkenthető.