„Ha csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, akkor Szerbiának szankciókat kell bevezetnie Oroszországgal szemben az ukrajnai agresszió miatt” – mondta Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint az Európai Unió tagországainak külügyminisztereinek a megbeszélése után.

A Nyugat-Balkánhoz tartozó országok egyértelműen azon az állásponton vannak, hogy a jövőjüket és a biztonságukat az Európai Unióban látják, éppen ezért a többségük támogatja az európai szankciókat. Kulcsfontosságú, hogy ne okozzunk csalódást azoknak az országoknak, amelyek az Európai Unióban képzelik el a jövőjüket, és betartsuk a tagsággal kapcsolatban tett ígéreteinket - mondta Baerbock.

Ez elsősorban a Nyugat-Balkánra vonatkozik, különösen Észak-Macedóniára és Albániára. Felelősségünk, hogy az év első felében megkezdjük a csatlakozási tárgyalásokat ezekkel az országokkal. Ha Szerbia az unió tagja szeretne lenni, támogatnia kell az Európai Unió külpolitikáját, így a szankciókat is.