Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Végleg lehúzza a rolót a konstancai sörgyár - vette át a Maszol a Ziarul Financiar gazdasági napilap hírét. A tulajdonos Heineken tájékoztatása szerint az üzemben 2023 második negyedévében állítják le a termelést. „A gyár már évek óta csökkentett termelési kapacitással működött. Ahhoz, hogy hosszú távon biztosítani tudjuk a növekedést és a további beruházásokat, a leghatékonyabb termelés szükséges” – olvasható a vállalat közleményében.

A konstancai sörgyárat 1970-ben adták át, a Heineken jogelődjének, a Brau Unionnak a tulajdonába 2003-ban került. Azt egyelőre nem lehet tudni, hány munkahely szűnik meg a gyár bezárása miatt.

Szomorú sorozat

A konstancai már a negyedik üzem, melyet a Heineken bezár azóta, hogy 1998-ban belépett a romániai piacra. Korábban a szászrégeni, a grivicai és a hátszegi üzemeket szüntette meg a holland tulajdonban levő vállalat. A Heinekennek a konstancain kívül még három üzeme van az országban: Csíkszredában, Nyárádtőn és Craiován.

A Heineken Romániában a piacvezető sörgyártó, fő konkurensei az Ursus Brewery, a Bergenbier és az URBB. A vállalat romániai árbevétele tavaly 9 százalékkal nőtt, 1,37 milliárd lejre, a nyeresége pedig 118 millió lej volt. 2021-ben 1100 alkalmazottja volt a cégnek.

Egyre kevesebb sör fogy

A konstancai üzem bezárásához minden bizonnyal hozzájárult az, hogy miután az elmúlt években stagnált a romániai piac, ráadásul idén az év első felében a sörfogyasztás körülbelül 10 százalékkal csökkent.

Harminc éve, 1994-ben 125 sörgyár működött az országban, ezeknek a zömét felszámolták az elmúlt évtizedekben. Jelenleg száznál kevesebb sörgyár van Romániában, legnagyobb részük azonban az utóbbi néhány évben létesült kis termelési kapacitású sörfőzde, a piacot uraló nagyvállalatok csak az üzemek megszüntetésében jeleskednek.