Az orosz szén- és műtrágyamágnás Andrej Melnyicsenko luxushajóját, a Sailing Yacht A-t még 2022 márciusában foglalták le az olasz hatóságok a trieszti kikötőben az Oroszországot és az orosz oligarchákat sújtó szankciók részeként – írja a Vezess.hu.

A lap úgy tudja, hogy a német gyártmányú luxushajót az ismert francia tervező, Phillippe Starck alkotta meg. A helikopterleszállóval és a saját átlátszó fenekű úszómedencével ellátott Sailing Yacht A 2017-es születése óta a világ legnagyobb vitorlás magánjachtja.

A Sailing Yacht A számokban:

  • árbócai 100 méter magasak;
  • maga a hajótest 143 méteres;
  • összesen nyolc fedélzet;
  • 20 vendég fér el a lakosztályokban;
  • a legénység 54 fő.

Egy dolog a szankció és az elképesztő adottságokkal rendelkező hajó lefoglalása: csakhogy Andrej Melnyicsenko eredeti birtokát azóta is egy, a gyártó által biztosított 20 fős stáb tartja karban az olasz állam költségén. Ugyanakkor ez egyre nagyobb terhet jelent az olasz állam számára.

Sailing Yacht A
Sailing Yacht A

A Sailing Yacht A körülbelül 530 millió eurót érhet, fenntartása pedig kiteszi ennek a tíz százalékát.

Nos, ez a közpénz pocsékolása, szégyen. A mai napig több mint 7 millió eurót költött a hajóra az olasz állam, és ezt biztos sosem látjuk viszont, mert kitalálnak majd valamit, miért ne fizessék meg

– mondta Trieszt polgármestere, Roberto Dipiazza.

Mindennél már csak az nagyobb dilemma, hogy ha az olasz állam szabadulna is a hajótól, ki lehetne egy ennyire drága és különleges vízi jármű potenciális vevője? Arról nem is beszélve, hogy több más lefoglalt orosz luxushajó okoz hasonló fejfájást az európai költségvetésnek.