A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint Romániában a GDP-növekedés 4,7 százalék volt a harmadik negyedévben éves összevetésben, míg a nyers adatok szerint 4 százalékos volt a növekedés. A második negyedévhez mérten a GDP 1,3 százalékkal nőtt a július és szeptember közötti időszakban a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint.

Összehasonlításképpen Magyarországon bruttó hazai termék az idei harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest viszont 0,4 százalékos volt a GDP csökkenése a megtisztított adatok szerint.

Romániában az első három negyedévben a gazdaság 5 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, illetve 4,3 százalékkal bővült a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a 2021. január és szeptember közötti időszakához mérten.

A statisztikai intézet közölte azt is, hogy az idei negyedévenkénti GDP kiigazított értékének alakulását módosította, így az első negyedévben a román GDP a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 4,4 százalékkal nőtt a tavalyi év utolsó negyedévéhez mérten, a második negyedévben pedig 3,9 százalékkal bővült az első negyedévhez mérten.

A román kormány az idén 4,6 százalékos GDP-bővülésre számít.