A szerdán elfogadott kormányhatározat szerint a román hatóságok idén a tervezett 25 ezer helyett 50 ezer új munkavállalási engedélyt bocsáthatnak ki. Románia így megduplázza az EU-n kívülről érkező, befogadható külföldi vendégmunkások keretszámát.

A krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia (amelynek mintegy négymillió állampolgára vándorolt el nyugat-európai országokba amióta belépett az EU-ba) ezt a puhítást nem most kezdte el, hiszen a keretszámot évről-évre emelték Bukarestben. Mindössze ötezer kreditről szólt a  2017-es jogszabáy, amit  2018-ban tízezerre emeltek, amit 2019-ben húszezerre. És bár tavaly - a koronavírus-járvány miatt - valamelyest visszaesett a kereslet a munkaerőpiacon és így a 2020-ra megszabott 30 ezres keretszámot csak 90 százalékban tudták kihasználni, a helyzet mostanra sem mutat más lehetőséget a kormány számára, mint a további lazítást.

A szerdai kormányhatározat indoklása szerint idén jelentősen megnőtt a munkaerő-kereslet. Az év első felében a tavalyinál 27 százalékkal több kérelmet adtak be, az Országos Munkaerő Ügynökség pedig több mint 14 ezer munkavállalási engedélyt bocsátott ki, ami az éves kontingens 56 százaléka. Romániában az idei év első öt hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 2,77 százalékkal 160 ezerre emelkedett a betöltetlen állások száma, ezek közül csaknem 30 ezret pedig huzamosabb ideje nem tudnak betölteni a munkáltatók.

A bukaresti gazdasági sajtóban megjelent adatok szerint idén márciusban 54 793 Európai Unión kívülről érkezett vendégmunkás dolgozott érvényes munkavállalási engedéllyel Romániában, legtöbben Törökországból (6916), Moldovából (4747) és Vietnámból (4708) érkeztek és a főleg az építőpiparban, vendéglátásban, fuvarozásban illetve a sütőiparban vállaltak munkát.