Robert Fico szlovák miniszterelnök tárgyalásokat kezdeményezett Ukrajna, Oroszország, Szlovákia és az EU között, hogy megállapodjanak a nyugat-keleti gázszállítások feltételeiről - jelentette a Reuters. Fico újságíróknak azt mondta, hogy támogatja az ilyen típusú gázexportot, de tisztázni kell, hogy Pozsony milyen feltételekkel mehet bele ebbe az üzletbe.

Szlovákiából lehetne a legtöbb, évente akár 9,1 milliárd köbméter gázt visszapumpálni Ukrajnába, ám az áramlás megfordításával a Gazprom álláspontja szerint megsértenék az orosz szállításokról kötött szerződéseket. Fico szerint a szlovák kormány vizsgálja azokat a technikai lehetőségeket, amelyek utat nyitnának az ukrán kivitel előtt anélkül, hogy bajuszt akasztanának az oroszokkal. Emellett európai uniós országként harmadik féltől, például az EU-tól garanciát akarnak kapni arra, hogy megkapják az Ukrajnának eladott gáz árát.

A nyugati gázexport feltételei szakértők szerint jók. A német tárolókban az ország 53 napi szükségletének elegendő gáz van, Lengyelország esetén 28, Csehországnál 20 napra elég a tartalék. Ebből lehetne eladni Ukrajnának anélkül, hogy az Európában gondot okozna. Hosszabb távon azonban nem ilyen rózsás a helyzet: ha az orosz gázszállítások a 2014-2015-ös téli szezon előtt akadoznának, az baj lenne.

Martonyi János magyar külügyminiszter szerint Budapest bármikor kész gázt szállítani Ukrajnának, a technikai lehetőségek adottak ehhez. Az FGSZ Zrt. a Reutersnek csak annyit erősített meg,hogy napi 16,8 millió köbméter exportjára lennének képesek.