Azt, hogy mi a kívánt végkimenetele a csütörtök hajnalban kirobbant háborúnak egyedül Vlagyimir Putyin tudhatja, az azonban biztos, hogy komoly átalakulás indult be a világhatalmai viszonyokban.

A 9/11 a tizede annak, ami most történik

- mondta lapunknak egy biztonságpolitikai szakértő.

Vlagyimir Putyin, a támadást bejelentő beszédében számos erős kijelentést tett, amelyek jócskán túlmutatnak Ukrajna megszállásán. Ezek szerint az orosz elnök a világrend átrendeződését akarja, elérni mindazt, amit tavaly novemberben ultimátumként megfogalmazott a Nyugat felé. Ezért a jelek szerint a végletekig hajlandó elmenni.

Rövid távon a taktikai megfontolások többrétűek lehetnek.

Putyin lehet, hogy a teljeskörű invázióval „odacsap az asztalra”, majd ezt követően visszavonul az újonnan függetlenként elismert keleti területekre, és ebből a pozícióból tárgyal.

Az biztosnak tűnik, hogy az oroszok biztosítani akarják délen a Krímmel a szárazföldi összeköttetést, amit a korábbi invázióval nem sikerült biztosítani.

Az biztos, hogy az izoláció, amit a szankciók jelentenek, súlyos károkat mér Oroszországra. Egyben arra is fel kell készülni, hogy Európának, így Magyarországnak sem jut majd a jövőben földgáz.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken követheti.