Legkevesebb 100 frissen besorozott orosz katona vesztette életét az ukrajnai harctéren vagy még azon kívül azóta, hogy az orosz kormány szeptember 21-én elrendelte a katonakorú férfiak mozgósítását - írja a Moscow Times. Az adatot a független orosz média kalkulálta a megerősített halálesetek alapján.

A mozgósított férfiak ötöde nem a harctéren vesztette életét, hanem még azt megelőzően, hogy a húsdarálóba vezényelték volna őket. A halálokok: túlzott alkoholfogyasztás, kábítószer-túladagolás, öngyilkosság, verekedés és balesetek.

A Novaya Gazeta Europe független orosz lap sajtómunkásai a hivatalos tájékoztatókat, a nyilvános médiában megjelent híreket és a közösségi médiában elérhető rokoni tájékoztatókat vették alapul számításaikban. Összesen 101 lehunyt nevét tudták megerősíteni.

Gyorsan jöttek az első áldozatok

A mozgósítást elrendelését követően napokon belül megérkeztek az első elesettekről szóló hírek, nem véletlen, hogy siettek bejelenteni a népszerűtlen intézkedés végét: előbb Szergej Sojgu védelmi miniszter, majd Vlagyimir Putyin államfő is kijelentette, hogy begyűjtötték a tervezett 300 ezer embert. Más kérdés, hogy mint az Moscow Times riportjából kiderül, nem hisznek nekik. Egy vidékre menekült férfi azt mondta a sajtóorgánumnak, hogy erre a hírre nem fog hazatérni, mert szerinte tovább folyik a sorozás.

A Novaya Gazeta Europe információi szerint a legtöbb halálos áldozat a közép-oroszországi régióból, a Szverdlovszki, a Cseljabinszki és a Kurgani tartományból vonult be a seregbe. A hivatalos orosz adat szerint a háború kezdete és szeptember második fele között 6000 katonát vesztett az orosz hadsereg, független források 7800-ra teszik az elesettek számát.