Vlagyimir Putyin orosz elnök fél évig halogatta a katonai mozgósítást, mert az egy rendkívül népszerűtlen intézkedés lett volna, most viszont rákényszerült, mert attól fél, hogy Ukrajna visszaszerzi az összes területet, amit Oroszország a háború kezdete, február 24-e óta megszerzett - mondta Szergej Gurijev, franciaországi emigrációban élő orosz közgazdász professzor, a párizsi Sciences Po igazgatója, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbi vezető közgazdásza a Népszavának.

A közgazdász szerint azok, akik azt állítják, hogy a szankciók nem működnek, többet ártanak Európának, mint Oroszországnak. És ez nem igaz.

"Ha összehasonlítjuk az orosz gazdaság növekedésére vonatkozó háború előtti előrejelzéseket a mostani becslésekkel, akkor láthatjuk, hogy óriási hatása van a szankcióknak. Putyinnak már most apad a pénze, halmozza a költségvetési deficitet. Pontosan ezért vált át a szerződéses katonák toborzásáról és megfizetéséről a mozgósításra, ahol valójában rákényszeríti a katonákat, hogy Ukrajnába menjenek. A szankciók működnek és még jobban fognak működni decemberben, amikor az uniós olajembargó érvénybe lép. A statisztikák azt sugallják, hogy a magyar kormányzati nyilatkozatok nem helytállóak. Emiatt, ha azt kérdezi tőlem, hogy az EU-nak újra kellene-e gondolni a szankciókat, a válaszom az, hogy a már decemberre bejelentett szankciókat be kell vezetni, és ki kell egészíteni egy energiaár-plafonnal, amiről a G7-ek és az EU tárgyalnak. Ez súlyos csapás lenne Putyinnak" - nyilatkozta Gurijev.

A szakember az orosz statisztikai hivatal (Roszstat) által közölt gazdasági adatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy azok minősége aggodalomra ad okot, egyes adatok nem állnak összhangban egymással, sok adat pedig nem megismerhető, államtitoknak minősülnek.

A közgazdász szerint az olajembargó és az árplafon komoly költségvetési problémákat fog okozni Moszkvának. Az EU-nak eközben egységesnek kell maradnia és támogatnia azokat a háztartásokat, amelyek a magas olaj- és üzemanyagárak következtében hátrányt szenvednek.