Szombat hajnalban a Fekete-tenger felől több ukrán partmenti várost értek rakétatámadások: Szumi, Poltava és Mariupol is célpont volt. A partraszálló egységek átvették az irányítást Melitopol felett.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint Moszkva összehangolt cirkálórakéta- és tüzérségi csapásokat mért több városra, köztük a fővárosra, Kijevre. Az ukrán kormány egyelőre nem erősítette meg a 150 ezer lélekszámú Melitopol elestét. Ha az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó Interfax-jelentés igaznak bizonyul, ez lenne az első jelentős lakott terület, amelyet az oroszok elfoglaltak az invázió csütörtöki kezdete óta.

A kijevi hatóságok szerint egy cirkálórakéta egy lakóépületet talált el Kijevben, a Reuters szemtanúja szerint pedig egy másik a repülőtér közelében lévő területre csapódott be. Áldozatokról nem érkezett azonnali hír. A Reuters szemtanúja szerint hajnal körül lövések dördültek a városközpontban lévő kormányzati épületek közelében. Az orosz hadsereg egyre szűkülő ostromgyűrűt vont a főváros köré.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erőik légi és hajófedélzeti cirkálórakétákkal hajtottak végre éjszakai csapásokat ukrajnai katonai célpontok ellen. A közlemény szerint az orosz csapatok több száz katonai célpontot találtak el, több repülőgépet, valamint több tucat harckocsit, páncélozott és tüzérségi járművet semmisítettek meg.

Az ukrán légierő parancsnoksága korábban azt közölte, hogy egyik vadászgépe lelőtt egy orosz szállító-repülőgépet. A Reuters nem tudta ellenőrizni az állítást. Az ukrán hadsereg felszólította a lakosságot, hogy segítsenek megvédeni Kijevet az előrenyomuló oroszoktól. Egyes családok óvóhelyeken kerestek menedéket, és az ENSZ segélyszervezet egyik tisztségviselője szerint több százezren hagyták el otthonaikat, hogy biztonságos helyre meneküljenek.

Ukrajna szerint több mint 1000 orosz katona halt meg csak pénteken, csütörtök óta már több mint 3500 orosz áldozat volt. Oroszország nem közölt áldozatokról szóló adatokat. Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy 137 katona és civil halt meg, és több százan megsebesültek pénteken.

Az Ukrinform szerint az oroszok Grad-rakétákat lőttek ki a Luhanszk megyei Scsasztia felől érkező evakuációs oszlopra, valamint egy onnan eltartó menekültkonvojra.

"Scsasztia majdnem 80 százaléka elpusztult. Az evakuációs járművekből álló konvoj Grad-rakétatűz alá került, ami a nemzetközi humanitárius jog szerint háborús bűncselekmény, és Oroszország nagy árat fog fizetni érte" - mondta Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek reintegrációjáért felelős minisztere.

Zelenszkij harcra szólított fel, a Nyugat fegyvereket küld

"Nem tesszük le a fegyvert, megvédjük az államunkat" - mondta esti tévébeszédében az államfő, aki rendszeresen kijár a kijevi katonák közé, maga is fegyvert fogott.

Pénteken az ENSZ-ben Oroszország megvétózta a Biztonsági Tanács invázióját elítélő határozattervezetet, Kína pedig tartózkodott, amit a nyugati országok Oroszország elszigeteltségének bizonyítékaként értékeltek. Az Egyesült Arab Emírségek és India szintén tartózkodott, míg a fennmaradó 11 tag a határozat mellett szavazott.

A Fehér Ház 6,4 milliárd dolláros biztonsági és humanitárius segély folyósítását kérte a Kongresszustól, hogy ezzel is támogassák Ukrajnát. Joe Biden elnök pedig utasította az amerikai külügyminisztériumot, hogy 350 millió dolláros katonai segélyt adjon azonnal az ukrán védelmi erőknek. Több NATO-tagállam önálló entitásként, vagyis nem a szövetség nevében eljárva hadianyagot küldött: Lengyelország, Litvánia és Franciaország lőszert, valamint légvédelmi eszközöket adott az ukrán hadseregnek.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.