Egymillió nyugdíjas 30 ezer dinárnál (105 ezer forint) alacsonyabb nyugdíjból él Szerbiában, és csaknem 300 ezren 16 ezer (56 ezer forint) dinárnál is kevesebb havi bevételből élnek Szerbiában - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az átlagnyugdíj 2008 óta nem volt ennyire alacsony, legalábbis az átlagfizetéshez viszonyítva.

Még nagyobb kérdés, hogy miből él az a 150 ezer 65 évnél idősebb ember, akik sem a nyugdíjra, sem szociális segélyre nem jogosultak. A szakszervezetek felhívják a figyelmet, valószínűleg semmi sem lesz a szociális nyugdíjból, a legújabb ígéretek a nyugdíjemelésre vonatkozóan viszont nem érinti ezt a legveszélyeztetettebb réteget.

Idősek elszegényedése

Ana Brnabić kormányfő az augusztus 24-i megbeszélést követően mintegy 19 százalékos nyugdíjemelést jelentett be, amely ígéret egyezik Aleksandar Vučić  államfő által adott ígérettel még a nyár elejéről. Az viszont, hogy az emelés legalább lassítja-e majd a nyugdíjasok elszegényedését, egyelőre nem tudni, minden az inflációtól függ.

Szerbia egyébként az egyik legidősebb társadalomnak számít Európában, Olaszország, Németország, Portugália és Görögország után. Az idősek elszegényedése 2016 óta nem csökkent, sőt, egyre távolabb vagyunk ettől a céltól.

Az egymillió nyugdíjasból 100 ezer ember 10 ezer dinárnál (35 ezer forint) kevesebbet kap havonta, 190 ezren 10 és 15 ezer dinár közötti összeget, 260 ezren pedig 15 és 20 ezer dinárból élnek egy hónapban.