A 28 tagállam közül Dániával írta alá először az Európai Bizottság a Partnerségi Megállapodást, amely a vonatkozó uniós jogszabályok alapján a tagállamok számára a következő hétéves periódusra az európai strukturális alapokból (ESIF) megvalósítandó programokat tartalmazza és a 2014-20-as pénzügyi időszak tervezési folyamatának egyik alapdokumentumának számít. Ezek végrehajtása az Európai Bizottsággal történt egyeztetést követően indulhat.

A hétfőn aláírt megállapodás a Dániának a kohéziós politikára megítélt - folyó áron számított - 553 millió eurós, valamint a vidékfejlesztésre kapott 629 millió eurós forrás reálgazdaságba történő felhasználásának módját fekteti le - derül ki a bizottság közleményéből. A halászati és tengerészeti politika keretében megítélt források felhasználásáról született végleges döntést nyáron teszik közzé.

A remények szerint az elfogadott program alapján végrehajtott beruházások nyomán javul a versenyképesség, a munkanélküliség visszaszorítása és a gazdasági növekedés ösztönzése az innováción, az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságon valamint az oktatás és szakképzésen keresztül valósul meg. Az elfogadott tervek magukba foglalják még a vállalkozókedv ösztönzését, a társadalmi kirekesztés elleni harcot, valamint egy környezetbarát és "erőforrás-hatékony" gazdaság kialakítása felé mutatnak.

A bizottsági közleményből kiderül, hogy a testület mind a 28 tagállam forrásfelhasználási terveit megkapta, ezek elfogadása a következő három hónapban várható. Magyarország esetében Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes-államtitkára legutóbbi nyilatkozata szerint az új időszak operatív programjait tartalmazó Partnerségi Megállapodás megkötése október közepén várható.