Joe Biden alelnöknek formálisan nem lenne szüksége arra, hogy főnöke, Barack Obama elnök áldását adja elnökjelölt-aspiránsi ambícióira. A Demokrata Párton belüli versenyre azonban minden bizonnyal jelentős hatással lehet a hivatalban lévő államfő döntése, illetve stábjának segítsége. Obama és Biden az elnök kéthetes szabadságát követően, hétfőn, négyszemközt együtt ebédelt a Fehér Házban, ahol a sajtóhírek szerint szóba került az elnökjelöltség is, az Obama pedig "áldását adta", hogy az alelnöke 1998 és 2008 után harmadszor is versenybe szálljon a jelöltségért. A 72 éves politikus várhatóan napokon-heteken belül bejelenti döntését.

Sokatmondó azonban az a sajtóhír, miszerint hétfő este az elnök két bizalmas tanácsadójával, Anita Dunnal és Bob Bauerrel folytatott megbeszélést washingtoni rezidenciáján. Szombat este pedig titokban tárgyalt Elizabeth Warren szenátorral, a demokraták balszárnyának vezéregyéniségével. A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest hétfői sajtótájékoztatóján kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, vajon Obama a párton belüli kampányban mostani alelnöke mellett áll-e ki, vagy korábbi külügyminiszterét, Hillary Clintont támogatja-e majd.

"Úgy gondolom, a leginkább mindenki arra kíváncsi, milyen döntést hoz az alelnök. Ahogy az elnök korábban már jelezte, a politikában valaha is meghozott legbölcsebb döntésének tartja, hogy hét éve Bident vette maga mellé alelnök-jelöltnek" - mondta a szóvivő, az újabb kérdésekre úgy reagálva, hogy Obama Clinton asszonyra "nagyrabecsüléssel, tisztelettel és csodálattal" tekint. A Politico című lap arra emlékeztet, Biden indulása jelentősen átrendezheti az erőviszonyokat a Demokrata párton belül, eddig ugyanis a bennfentesek úgy vélték, a volt külügyminiszter lesz az Obamai örökség továbbvivője. Clinton asszony az elmúlt napok eseményeire reagálva idő előtt visszatért a kampányba nyári szabadságáról.

"Az ok egyszerű, ideges. Bajban van. Az e-mail botrány és a csökkenő népszerűsége miatt. A támogatottsága pedig egyértelműen visszaesett" - mondta a Fox News adásában Doug Schoen, demokrata politikai stratéga, Bill Clinton elnök korábbi munkatársa. Egy múlt héten közzétett közvélemény-kutatás szerint Joe Biden indulását az amerikai elnökjelöltségért a demokraták 53 százaléka támogatná, és mellette állna ki Hillary Clinton támogatóinak fele is.