Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április óta több mint 17 ezer menedékkérő érkezett buszokkal New Yorkba elsősorban Texasból. Eric Adams, a város polgármestere szerint a sok menekült érkezése humanitárius válságot okozott a városban, emiatt pedig szükségállapotot hirdetett – írja az AlJazeera.

A demokrata politikus szerint ebben az évben több mint egymilliárd dollárt fordítanak a menekültek lakhatására, egészségügyi ellátására és más segítségnyújtásra, ez pedig kimerítette a város erőforrásait. Nem ő az első, akinek hozzá kell nyúlnia a város tartalékaihoz: egy hónappal ezelőtt Muriel Bowser, Washington polgármestere is közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, hogy felszabadítson tízmillió dollárt a menekültek ellátására. 

Adams szerint a dél-amerikai erőszakhullám és instabilitás miatt indultak útnak ennyien az Egyesült Államok felé. A legtöbben Venezuelából, Kubából, vagy Nicaraguából indulnak útnak. A menekülteket Texasból buszoztatják New Yorkig, majd leszállás után semmilyen további segítséget nem adnak nekik – mondta a polgármester. A buszoztatást Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója kezdeményezte, aki kifejezetten a demokraták vezette városokba, például Washingtonba, vagy Chicagoba irányítja át a menekülteket, hogy felhívja a városvezetők figyelmét arra, hogy egyre több ember érkezik Mexikó felől.

A kezdeményezéshez Arizona és Florida kormányzói is csatlakoztak. Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója nemrég 48 menekültet ültetett fel magánrepülőkre, és vitte őket egy massachusettsi turistaparadicsomba. Az emberi jogi szervezetek szerint a gyakorlat nem humánus, a Fehér Ház pedig úgy látja, a republikánusok politikai fegyverként használják a kiszolgáltatott menekülteket.

Novemberben félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, a republikánusok pedig Joe Bident okolják amiatt, mert egyre több menekült érkezik az amerikai határhoz.