Az idei fűtési szezon előtt Szerbia polgárainak több mint ötezer dinárt kell fizetniük egy köbméter fáért, miközben a szén ára fajtától függően hétezer és 14 ezer dinár között mozog - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Bárhogy számolunk, a téli szezonban legalább 500 euróba (175 ezer forint)  fog kerülni a tüzelő megvásárlása.

A fa és szén ára Szerbia egyes részein eltérő lehet, például az erdős területekhez közel eső vidékeken jellemzően kedvezőbb a fa ára. A bükk és tölgyfa ára 6700 dinár körül mozog, és nem elhanyagolható, hogy favásárlás esetén további költségként a fa összevágatásának árát is ki kell fizetniük a vevőknek, amennyiben azt nem maguk csinálják. Ez még néhány ezer dinárt rátesz az egyébként is drága fa árára.

Az említett összegek még az augusztusban és szeptemberben meghatározott árak, így a fűtésszezon közeledtével várhatóan tovább fognak emelkedni. Azoknak a polgároknak, akik úgy döntöttek, hogy fapelletet használnak fűtésre, még mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükbe, hiszen a pellet tonnánkénti ára 24 és 27 ezer dinár között mozog a minőségtől és a kalóriatartalomtól függően.