A csehek a NATO lelkes támogatóivá váltak az Ukrajna ellen indított orosz invázió után - derült ki egy friss felmérésből, amelyet a Radio Praha szemlézett. Így vagy úgy összesen 78 százalékuk támogatja Csehország NATO-tagságát, ami 1994 óta a legmagasabb arány. Ezen belül 47 százalékuk határozottan kiáll az ország tagsága mellett a katonai szervezetben.

A skála másik végén a megkérdezettek négy százaléka áll, akik pozitívan vélekednek Oroszországról, hat százalék azok aránya, akik elfogadják a Kreml történetét arról, miért támadta meg az orosz hadsereg Ukrajnát. Az előbbi csoporthoz tartozókat tartják a kutatás készítői a keményvonalas oroszbarátoknak.

Tipikusan képzetlen hatvan évnél idősebb vagy harminc évnél fiatalabb emberek azok akik készek elfogadni az oroszok indokait. Az idősebbek hajlamosabbak elhinni a hamis információkat, a fiatalabbak egyszerűen nem érdeklődnek a külügyek iránt. 

Amikor Kelet-Közép-Európa helyzete került szóba, a megkérdezettek kilenc százaléka mondta azt, hogy ebben a régióban stabil, biztonságos a környezet, és nem kell államok közti konfliktusokkal számolni. Ez az arány 1994 óta a legalacsonyabb. Nagyjából a harmaduk, 34 százalékuk úgy gondolja, hogy csak idő kérdése mikor robban ki itt is egy fegyveres konfliktus a régióban.