Ha a román államfő kihirdeti, november elsejétől hatályba lép a támogatásra szoruló fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról szóló törvény - írta a Maszol. A jogszabály a munkaügyi minisztérium becslése szerint mintegy félmillió háztartásnak, vagyis több millió embernek nyújt segítséget.

Alkalmazásának éves becsült költségei meghaladják a 400 millió lejt (28,4 milliárd forint, egy Nemzeti Színház építési költsége).

A fűtéstámogatás a segítségre szoruló fogyasztó nettó jövedelme függvényében arányosan csökken. Az a rászoruló család, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem éri el a 200 lejt (14 ezer forint), az úgynevezett referenciaérték 100 százalékának megfelelő fűtéstámogatásra jogosult. A legkisebb, 10 százalékos fűtéstámogatást olyan családok kaphatják meg, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az 1386 lejt.

A támogatások összegének úgynevezett referenciaértéke havi 250 lej a földgáz, 500 lej az elektromos áram és 320 lej a tűzifa és a folyékony fűtőanyagok esetében. Így ha például egy család a jövedelme alapján 10 százalékos támogatásra jogosult, akkor havonta 25 lejt kap az államtól a földgáz-, 50 lejt az áramszámlájának kifizetésére, illetve 32 lejt tűzifa vagy folyékony fűtőanyag vásárlására.

Ha a számla értéke kisebb a támogatás összegénél, akkor az állam a számla értékét téríti meg. „Ha például a támogatásra jogosult család 50 lejes támogatásra jogosult, de 42 lejes villanyszámlát kap, az állam 42 lejt fizet ki.. A törvény lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy egy határozattal felfelé módosítsa ezeket a referenciértékeket, a jogszabályban szereplő összegeket nem csökkentheti.

Összességében gy egyedül élő, nettó 1600 lejes havi jövedelmű nyugdíjas decemberben és januárban 25 lejes (1800 forint) fűtéstámogatásban részesül, ha gázzal fűt, mert tíz százalékát kapja a referenciaértéknek. Egy kétgyermekes, a minimálbérrel fizetett házaspár a referenciaérték 50 százalékára jogosult, mert az egy főre eső jövedelem a családban 722 lej. Ez azt jelenti, hogy havonta 125 lejes (közel 9000 forint) támogatást fognak kapni.