Még a világ legnagyobb munkamániásai is kezdik belátni, hogy nem is olyan rossz ötlet a négynapos munkahét – írja a davosi Világgazdasági Fórum hangulatának szondázása nyomán a Bloomberg. A tanácskozás egyik panelbeszélgetésének témája volt ez a lehetőség, és a résztvevők arra a következtetésre jutottak, hogy a rövidebb munkaidő ellenére elérhető a munka termelékenységének növekedése, továbbá a rugalmas munkabeosztás segíthet a jó dolgozók megtartásában.

Az egyik legfontosabb tesztje a négynapos munkahétnek az Egyesült Arab Emirátusokban bevezetett rendszer. Azt követően, hogy az ország vezetése 2022 elején utat nyitott a rövidített munkaidő előtt, a munkavállalók 70 százaléka úgy érezte, hogy hatékonyabban dolgozik és 55 százalékkal csökkent a munkától távolmaradások száma – derül ki az ország fejlesztési minisztériumának felméréséből.

Az emberek rugalmasabban akarják beosztani a munkával töltött idejüket, nem az a fontos nekik, hogy hol dolgoznak, hanem az, hogy mikor és mennyit – mondja Adam Grant, a University of Pennsylvania Wharton School kutatóintézetének szervezeti pszichológiával foglalkozó professzora.

Az Emírségekben részben a munkavállalók jólétét, részben családi kapcsolataikat akarták erősíteni a rövidebb munkaidővel, ám lett az intézkedésnek egy olyan mellékhatása, amit a Davosban összegyűlt gazdasági szakemberek bizonyára nagyra értékelnek: a hosszabb hétvégén többet költenek az emberek.