Az ápolók és a mentőszolgálat dolgozói tavaly év végén külön kezdtek el sztrájkolni, de a hétfői, nagyrészt Angliában zajló munkabeszüntetés a Reuters szerint a legnagyobb a brit egészségügyi szolgálat 75 éves történetében.

Az ápolók magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket, illetve több munkaerő felvételét követelték a hétfői tüntetéskor.

Példátlan sztrájkhullámba kezdtek a közszolgálati dolgozók

Nagy-Britannia évtizedek óta példátlan sztrájkhullámot él át ezekben a hetekben, mindenekelőtt a megélhetési költségek negyven éve nem tapasztalt ütemű emelkedése miatt. A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7, decemberben 10,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Az elmúlt hetekben is sztrájkoltak a vasutasok, a tanárok, a kórházi ápolók, a mentősök, a buszsofőrök és határrendészeti dolgozók, és a szakszervezetek a következő hónapokra hasonló akciókat hirdettek meg a bérkövetelések teljesítésének elmaradására.

Az utóbbi évtized legnagyobb közalkalmazotti sztrájkja kezdődött február elsején Angliában és Walesben a meredeken emelkedő megélhetési költségek miatt.

Az általános és középfokú oktatási intézmények tanárainak sztrájkja miatt szerdán a legtöbb angliai és walesi iskolában nem volt tanítás, bár sok helyen erre a napra távolléti online oktatást szerveztek, és az általános iskolák gyermekfelügyeleti feladatokat is ellátnak.

közoktatási dolgozók legnagyobb érdekképviselete, a National Education Union (NEU) szerint több mint 150 ezer tanár csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A tanároknak a kormány 5 százalékos béremelést ajánlott, de a szakszervezet érvelése szerint a jelenlegi inflációs környezetben ez jelentős reálbércsökkentésnek felel meg.

A Brexit óta még jobban érintik a sztrájkok a beutazókat

A legnagyobb számban akkor a tanárok sztrájkoltak, de rajtuk kívül 124 állami fenntartású vagy kormányzati intézmény 100 ezer munkavállalója csatlakozott az akcióhoz.

Ismét sztrájkoltak a brit határrendészeti hatóság (UK Border Force) alkalmazottai. Az ő munkabeszüntetésük érinti a külföldről érkezők útlevélellenőrzését. London öt nemzetközi repülőtere közül négyre – Heathrow mellett Gatwickre, Lutonra és Stanstedre – érkeznek menetrendszerű járatok Magyarországról.

Nagy-Britannia három éve kilépett az Európai Unióból, így az uniós országokból érkezőkre ugyanazok a beléptetési szabályok érvényesek, mint a világ más térségeiből beutazókra. A UK Border Force alkalmazottai a karácsonyi és az újévi időszakban is szinte folyamatosan sztrájkoltak.