Az Isztriai Megyei Közegészségügyi Oktatóintézet 2022. szeptember 5. és 13. között végezte el a sorozatban kilencedik felmérését, amely során 217 helyszínen vettek mintát a vízből Savudrija és Brestova települések közötti strandokon, tehát gyakorlatilag a teljes partszakaszon - írja a portál.

A tenger hőmérséklete 23 és 25,8 fok között ingadozott - ez is fontos információ azoknak, akik az utószezonban mennének Horvátországba-, a léghőmérséklet a mérések során 17 és 28 között mozgott.

210 ponton (96,8 százalék) a víz minősége kiváló volt, 2,8 százalékban jó, míg egy esetben volt - egy ideig - kielégítő. A problémás helyszín Porecben volt a Hotel Molindrio alatti szakaszon, ahol határérték feletti mikrobiológiai szennyezést mutattak ki. Pozitívum ugyanakkor, hogy az ismételt mintavételkor a baktériumkoncentráció csökkent, vagyis időszakos szennyezésről lehetett szó. Végül a jelentésben ezt a helyet is jónak minősítették.

Szintén "csak" jó minősítést kapott

  • Umag,
  • Rovinj 
  • és Fazana.

A tengervíz szennyezettségének mikrobiológiai mutatóiként a bél enterokokkuszokat és az Escherichia coli baktériumokat határozzák meg.